Nejbarevnější Buddha bowl s tofu, mangem, avokádem a černou rýží

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Nejbarevnější Budha bowl  Foto: Nejbarevnější Budha bowl Foto: Marie Bartošová / Nejbarevnější kuchařka

S těmito velikými miskami plnými barevných a zdravě vypadajících surovin se roztrhl pytel po celém světě! Vyzkoušejte krásně barevnou a chuťově pestrou Budha bowl podle receptu od Kamu z její Nejbarevnější kuchařky.

"Není žádným tajemstvím, že dnes je velikým trendem držet se zdravého životního stylu, tedy jíst dobře a cítit se dobře, čemuž pomáhá cvičení jógy, detoxikace organismu, využívání zelených potravin a ´superfoods´, jež nás do každého nového dne doslova nakopnou. Buddha bowl je pokrm, který je vegetariánský, plný barev, bylinek, ořechů, semínek a super zdravých věcí, jež mohou pro někoho znít až děsivě zdravě, ale věřte, že i takováhle záležitost se dá připravit s tou největší chutí a alternativ existuje celá škála."

Suroviny
  • tofu 400 g
  • mango 1 ks
  • červené zelí 1/4 menší hlávky
  • pistácie nebo jiné ořechy 1 hrst
  • pražená sezamová semínka 2 lžíce
  • uvařená nebo sterilovaná cizrna 200 g
  • hummus 4 velké lžíce
  • olivový nebo kokosový olej 4 lžíce + podle chuti
  • rostlinný olej 2 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • hladkolistá petržel 1 menší svazek
  • výhonky, klíčky nebo jedlé květy na ozdobu
  • uvařená černá rýže 4 porce
Postup
1

Tofu nakrájejte na plátky a osmažte v rozpáleném rostlinném oleji na pánvi dokřupava. Na stejné pánvi opečte propláchnutou cizrnu dozlatova a osolte ji. Obojí dejte stranou.

2

Mango a avokádo zbavte slupky i pecky a nakrájejte je na tenké plátky.

3

Červené zelí pokrájejte na malé tenké proužky.

4

Do každé misky s uvařenou černou rýží klaďte avokádo, mango, zelí, křupavé tofu a cizrnu. Vše zakapejte pořádně olivovým nebo kokosovým olejem, osolte a opepřete. Doprostřed dejte velikou lžíci hummusu, posypejte ořechy a doplňte výhonky, klíčky či jedlými květy. Nazdobte čerstvou petrželí a pojídejte tak, že si vždy naberte všechny ingredience a jezte společně s krémovým hummusem. Pokud se vám jídlo zdá suché, zakápněte ho další várkou oleje.

PRIMA TIP: Zakapejte hummus a zeleninu šťávou z limetky, a jídlo tak proberte více k životu!

Nejbarevnější Budha bowl  Foto: Nejbarevnější Budha bowl; foto: Marie Bartošová / Nejbarevnější kuchařka

Nejbarevnější kuchařka

Nejbarevnější kuchařka Foto:

Kamila KAMU Rundusová

Nejbarevnější kuchařka je určena všem, kteří milují jídlo, život, cestování a hledání nových pestrých chutí a vůní. Všem, kteří rádi objevují barevné světové kultury skrze jídlo, baví je příběhy a nebojí se experimentovat. Je to knížka plná tradičních receptů, které jsem získala při svých cestách od kuchařek, kuchařů a hospodyněk z celého světa a které jsou upraveny tak, aby se daly uvařit v českých podmínkách a přitom neztratily na své chuti. Naopak. Všechna jídla hýří barvami, výraznými chutěmi a láskou. Konečně jsou ta nejoblíbenější jídla nejbarevnějších zemí světa pohromadě v jedné knize a vy je můžete doma bez sebemenšího strachu uvařit. Protože v jednoduchosti je síla a fantazii se meze nekladou.

Objevte to nejlepší z vietnamské, čínské, korejské, japonské, peruánské či mexické kuchyně společně s mými vybranými autorskými recepty a nechte se inspirovat. Nejbarevnější kuchařka je jednoduše pro všechny, co mají rádi pestrost a barvy v srdci, životě i na talíři.

Recept

Domácí hummus Foto:

Domácí hummus

Recept na domácí hummus je skvělým tipem na občerstvení, pokud pořádáte například posezení s přáteli – tento je opravdu jemný a jeho chuť je dotažená. Podávejte jen tak se...