Narozeninový dort

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Narozeninový dort Foto: Narozeninový dortFoto: Janina Černá / Cukrfree

Jestli má někdo z vaší rodiny či přátel v blízké době narozeniny, rozhodně popřemýšlejte o tomto dortu – však to má v názvu. Navíc využijete čerstvé sezónní ovoce, které mu dodá tu správnou šťávu! :)

Článek

Borůvkový raw cheesecake  Foto:

20 sladkých receptů na raw dezerty, zákusky a dorty

Raw cukrařina je stále na vzestupu, má totiž několik nesporných výhod. Raw zákusky a dorty neobsahují mouku. Příprava je zpravidla velmi rychlá a jednoduchá, pokud máte po...
Suroviny
  • Korpus:
    mandle 2 hrnky
  • vyloupané pistácie 1 a 1/2 hrnku 200 g
  • kardamom 1 lžička
  • skořice 1 lžička
  • vejce 3 ks
  • bílky 4 ks
  • kypřicí prášek z vinného kamene 2 lžičky
  • jedlá soda 2 lžičky
  • nastrouhaná kůra z bio citronu
  • kokosové mléko 1 hrnek
  • špetka soli
  • stévie podle chuti
  • Krém:
  • vanilková esence
  • Zdobení:
    sezónní ovoce – jahody, maliny, ostružiny, borůvky
  • květy – chrpa, sušená růže
  • lístky máty
  • nasekané pistácie
Postup
1

Korpus: Mandle namočte na 30 minut do horké vody a poté přeceďte. Troubu předehřejte na 175 °C.

2

Mandle, pistácie, sůl, kardamom a skořici vložte do mixéru a společně rozmixujte. Směs poté vložte do větší nádoby, přidejte kypřicí prášek, jedlou sodu, kůru z citronu, popř. stévii a vše důkladně promíchejte.

3

Poté přidejte vejce, bílky a kokosové mléko a míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Tu poté přemístěte do formy na dort o průměru 22 cm.

4

Pečte 35–40 minut, dokud povrch těsta nezezlátne. Propečenost kontrolujte špejlí. Hotový korpus vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Poté pomocí delšího nože prokrojte korpus tak, aby vznikly dva stejně široké pláty.

5

Krém: Mascarpone promíchejte společně s vanilkou. Smetanu pomocí ručního šlehače vyšlehejte dotuha, poté ji pomalu přimíchejte k mascarpone.

6

Dort: Polovinu krému rozprostřete nejdříve na první plát dortu (můžete přidat i kousky ovoce).

7

Poté přiklopte druhou polovinu korpusu, na kterou rozetřete zbytek krému a ozdobte lesními plody, květy, mátou a posypte nasekanými pistáciemi. Hotový dort nechte v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.