Naložený hermelín s pestem z medvědího česneku

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 1 sklenice (500 ml)
Naložený hermelín s pestem z medvědího česneku  Foto: Naložený hermelín s pestem z medvědího česneku Foto: David Turecký pro Naložto

Užijte si sezonu medvědího česneku naplno! Vyražte do lesů a hájů a nasbírejte si tuhle volně rostoucí bylinku s chutí česneku. Výborně se hodí nejen do pesta, ale jen tak, na čerstvý chléb potřený máslem. Anebo taky k hermelínu, jak jinak.

Suroviny
  • sýr typu hermelín (např. Sedlčanský smetanový) 3 ks
  • medvědí česnek 100 g
  • sezamová semínka 2 lžíce
  • rostlinný olej 200 ml
  • hladkolistá petržel, nasekaná 2 lžíce
  • středně velká bílá cibule 1 ks
  • menší chilli paprička 1 ks
  • sušená klobáska typu chorizo 100 g
  • sušená rajčata 4 ks
  • bylinková sůl 2 špetky
  • pepř čtyř barev 1 lžička
Postup
1

Očištěný medvědí česnek spařte, zakápněte trochou rostlinného oleje, přidejte sezamová semínka a rozmixujte na jemné pesto. Hermelíny podélně rozkrojte a potřete je připraveným pestem z obou půlek a zaklapněte. Nechte chvilku odpočinout.

2

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Petržel nasekejte nadrobno. Sušenou klobásku nechte v přírodním střívku a nakrájejte na kolečka. Chilli papričku nakrájejte na tenká kolečka. Sušená rajčata jen lehce pokrájejte.

3

Připravené ingredience začněte vkládat do vymyté a čisté sklenice. Nejdříve hermelín, poté kolečka cibule, klobásku, přidávejte sušená rajčata a nasekanou chilli papričku, zasypávejte bylinkami, pepřem a bylinkovou solí.

4

Nakonec zalijte rostlinným olejem, aby byly veškeré ingredience ponořené, ale sklenice nebyla plná až po okraj. Pečlivě uzavřete a nechte uležet 2–3 dny při pokojové teplotě. Poté sklenici uchovávejte v chladu, takto vydrží asi 14 dní.