Mleté jehněčí na špízu s bulgurem a smetanovým dipem

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 5
Mleté jehněčí na špízu s bulgurem a smetanovým dipem  Foto: Mleté jehněčí na špízu s bulgurem a smetanovým dipem Foto: Darina Křivánková

Zkuste si připravit výtečné kebaby z mletého jehněčího masa v orientálním stylu. Skvěle se k nim hodí lehký salát z bulguru se zeleninou a osvěžující dip.

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
  • Špízy:
    přední jehněčí maso (minimálně 30 % tuku) 1 kg
  • mletá sladká paprika 1 lžička
  • drcený římský kmín 1 lžička
  • mleté chilli 1 lžička
  • mletý sušený česnek 2 lžičky
  • sůl 18 g
  • čerstvě namletý černý pepř 1/2 lžičky
  • hladkolistá petržel 1 snítka
  • špetka cukru
  • mletý koriandr 1 lžička
  • kůra z 1 citronu
  • olej 2 lžíce
  • Bulgur:
    bulgur 250 g
  • rostlinný olej 3–4 lžíce
  • citronová šťáva 40 ml
  • česnek 2 stroužky
  • sůl a čerstvě namletý bílý pepř
  • zralá rajčata 2 ks
  • salátová okurka 1/2 ks
  • hladkolistá petržel 40 g
  • čerstvá máta 20 g
  • menší bílá cibule 1 ks
  • DIp:
    zakysaná smetana nebo hustý bílý jogurt 200 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • citronová šťáva podle chuti
  • kousek chilli papričky
Postup
1

Maso namelte najemno a promíchejte s veškerým kořením, nasekanou petrželkou a kůrou z citronu. Vše pečlivě zpracujte, aby se koření spojilo s masem. Upečte malý kousek masa, zda má dobrou chuť, případně dochuťte.

2

Dřevěné špízy namočte do vody, na ohni pak nechytnou. Jehněčí maso pevně přitiskněte na špejle do tvaru šišek. Připravené špízy potřete olejem a za občasného otáčení grilujte nebo pečte na pánvi při vyšší teplotě.

3

Bulgur dejte do vyšší misky, osolte, opepřete a zalijte téměř dvojnásobkem vařící vody (nebo drůbežího vývaru). Misku pečlivě zaklopte nebo zakryjte fólií. Počkejte, dokud bulgur nenasákne veškerou vodu, bude to trvat asi 20 minut. Mezitím smíchejte ingredience na dresink: olej, šťávu z citronu, špetku pepře a česnek utřený se solí. Rajčata zbavte jadřinců a nakrájejte spolu s okurkou na menší kousky. Bylinky nakrájejte na tenké nudličky a cibuli na drobné kostičky. Pokud v bulguru zůstalo trochu vody, tak ji teď slijte. Bulgur načechrejte vidličkou a smíchejte se zbylými surovinami a dresinkem. Podle potřeby dochuťte a před podáváním nechte odležet a dobře vychladit.

4

Smetanou smíchejte se šťávou z citronu, solí, pepřem a případně také chilli a nechte vychladit.

5

Špízy podávejte s bulgurovým salátem, smetanovým dipem a pita chlebem.