Mléčná rýže s mákem, ovocem a ořechy

Doba přípravy: Do 30 minut
Mléčná rýže s mákem, ovocem a ořechy Foto: Mléčná rýže s mákem, ovocem a ořechyFoto: Cat & Cook

Tato kaše je naprosto úžasná od základu díky koření, máku a smetaně. Proto to s dalšími přísadami k závěrečnému dochucení nepřehánějte, ale např. baby kiwi a pistácie jsou skvělá kombinace!

Článek

Snídaňové kaše na celý týden Foto:

Dejte si k snídani kaši! Máme pro vás recepty na celý týden

Pokud máte rádi sladké snídaně, je pro vás varianta cereální kaše doplněné o ovoce nebo oříšky ideální volbou. Přináší nejen dostatek energie, ale i výtečné chuti a dá se...
Suroviny
  • rýže arborio (případně carnaroli) 200 g
  • 30–40% smetana 300 ml
  • plnotučné mléko 1 l
  • semínka z jednoho vanilkového lusku
  • kardamomové lusky 2 ks
  • mák 2 lžíce
  • celá skořice 1 svitek
  • třtinový cukr 2 lžíce
  • ovoce, oříšky na ozdobu
  • javorový/datlový sirup
Postup
1

Na přípravu mléčné rýže je potřeba vybrat tu správnou rýži. A protože chcete, aby rýže měla krémovou konzistenci, budete potřebovat stejnou rýži jako na italské "risotto" (carnaroli, arborio, vialone nano). V obchodech se také prodává rýže s názvem „pudding rise“ – to je také ta správná.

2

Na suché pánvi opražte celou skořici, vanilkový lusk, semínka vanilkového lusku a dvě rozmáčklé tobolky kardamomu. Jen co semínka vanilky začnou bublat, přilijte smetanu a mléko a přiveďte pod bod varu.

3

V tuto chvíli přidejte rýži a vařte na středním plameni asi 15 minut, dokud nebude téměř al dente. Nezapomeňte rýži často míchat, s houstnoucí konzistencí se bude čím dál víc přichytávat.

4

Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Bude to trvat asi 5 minut. Výsledkem by měla být světlá hustá hmota, která bude jen lehce stékat po stěrce.

5

Až bude rýže téměř vařená na skus (al dente), sběračkou část rýže smíchejte se žloutkovou pěnou a řádně promíchejte. Dělá se to proto, aby se náhodou žloutky v horké směsi nesrazily.

6

Následně přelijte „oteplenou“ směs ke zbytku rýže a na nižším plameni nechte ještě asi 5 minut probublávat. Než rýži sundáte z plamene, přidejte mák a promíchejte.

7

Rýží naservírujte do misky, oslaďte javorovým nebo datlovým sirupem (pokud je potřeba) a přidejte své oblíbené ovoce, oříšky nebo čokoládu.

Mléčná rýže s mákem, ovocem a ořechy 2 Foto: Mléčná rýže s mákem, ovocem a ořechy; foto: Cat & Cook

Cat & Cook Foto:

Cat & Cook

Na blogování nejvíce miluji čas strávený v kuchyni, jsem kuchařka a cukrářka každým coulem!

Můj blog klade velký důraz na kvalitu, ráda ve svých receptech popisuji původ tradičních jídel, kuchařských postupů a surovin. Naleznete zde tipy na dobré restaurace, potraviny i kuchyňské náčiní.

V blogování mi pomáhá moje chlupatá Minda – nelekejte se – jedná se o moji perskou kočku, proto název Cat & Cook  :-)

catandcook.cz alias Ivana Jindřichová