Mauři a křesťané – Moros y Cristianos

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 6–8
Mauři a křesťané – Moros y Cristianos Foto: Mauři a křesťané – Moros y CristianosFoto: Johana Pošová

Azyl poskytli tomuto pokrmu, který přijel na lodích španělských dobyvatelů, po celém Karibiku. Spojují se v něm dvě klasické suroviny španělské kuchyně, tmavé fazole a bílá rýže, v lahodném souladu.

Jídlo se často podává samotné, je rychlé, levné a vydatné, ale ve slavnostnějších verzích nebo k pečenému vepřovému je součástí i velké tabule včetně té vánoční. Typickou vůní tohoto jídla je pak sušené oregano.

Suroviny
  • česnek 4 stroužky
  • sůl 3 lžičky
  • slanina, nakrájená na kostky 6 silnějších plátků
  • olivový olej 2 lžíce
  • cibule nakrájená nadrobno 1 ks
  • zelená paprika nakrájená nadrobno 1 ks
  • mletý římský kmín
  • sušené oregano
  • dlouhozrnná rýže 1,5 hrnku
  • tmavé fazole 2 plechovky (800 g)
  • voda 450 ml
  • červený vinný ocet 1 lžíce
Postup
1

Česnek rozdrťte a posypte lžičkou soli, pak ho rozetřete na kašičku a dejte stranou. Slaninu s olejem dejte do velkého silnostěnného kastrolu a smažte na středním plameni, až slanina zezlátne, asi 6 minut. Během smažení promíchávejte, aby se slanina nepřichytávala ke dnu kastrolu.

2

Do kastrolu vsypte cibuli, papriku, přidejte kašičku z česneku a smažte asi 5 minut. Přidejte koření a rýži a promíchávejte asi 1 minutu, aby se zrnka rýže obalila tukem. Přidejte fazole (případně včetně nálevu, viz Prima tip) vodu a ocet a přikryté na mírném plameni vařte 35 až 40 minut, až rýže vsákne všechnu vodu, pak nechte přikryté asi 5 minut stát. Nakypřete vidličkou a podávejte.