Marinovaný losos s křenovou a hořčičnou omáčkou

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 6-8
Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou  Foto: Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Vyzkoušejte jeden z nejpůsobivějších předkrmů s původem ze Skandinávie. Stačí koupit kus čerstvého lososa a zasypat ho (ve švédštině je to doslova pohřbený losos - gravadlax nebo gravlax) suchou marinádou ze soli, cukru a koření. A pak už jen den dva počkat, než se syrová ryba promění v lahůdku.

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení kulinární show Karolína - domácí kuchařka najdete ve speciálu:

Připravte tuto delikátní chuťovku podle videoreceptu:

Suroviny
  • čerstvý losos cca 1kg filet
  • hrubá mořská sůl 150 g
  • badyán 2 hvězdičky
  • celý černý pepř 1 rovná lžíce
  • vodka 40 ml
  • pomeranče 2 ks
  • citrony 2 ks
  • čerstvý kopr 1 velký svazek
  • Křenová omáčka:
  • čerstvý křen 50 g
  • šťáva a kůra z 1/2 citronu
  • sůl
  • špetka cukru nebo medu
  • Hořčičná omáčka:
    dobrá jemnější hořčice 2 lžíce
  • med 2 lžíce
  • olivový olej 4 lžíce
  • nasekaný čerstvý kopr 2 lžíce
  • jablečný ocet dle chuti
  • K podávání:
    bageta, opečené toasty nebo knäckebrot
  • olivový olej na zakápnutí
Postup
1

Začistěte filet lososa a zkontrolujte, zda v něm nezbyly kůstky. Pokud ano, vytáhněte je pinzetou nebo kleštičkami a položte ho kůží do mísy. Smíchejte cukr, sůl, nadrcené (rozmixované) koření a nastrouhanou kůru z citrusů. Nakonec přidejte polovinu nasekaného kopru a prsty zpracujte na drobenku.

2

Filet lososa pokapejte alkoholem, rovnoměrně posypte marinovací směsí a přitiskněte ji na lososa. Pak filet přetáhněte potravinovou folií a tu také přitiskněte. Filet pak zatižte prkénkem se zátěží a nechte dva dny marinovat v ledničce.

3

Z lososa setřete marinádu, opláchněte ho studenou vodou a osušte jej. Kůži seřízněte nožem nebo stáhněte rukou; maso přidržujte prsty. Vrchní stranu filetu obalte (obtiskněte) v druhé polovině nasekaného kopru. Lososa krájejte na tenké plátky a podávejte s pečivem, klínky citronu, salátovými lístky a omáčkami.

4

Na křenovou omáčku prošlehejte kysanou smetanu, jemně strouhaný křen, citronovou šťávu a kůru a osolte, případně přislaďte. V druhé misce prošlehejte všechny suroviny na hořčičnou omáčku a dolaďte ji dle chuti.