Makový koláč

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Makový koláč Foto: Makový koláčFoto: Janina Černá / Cukrfree

Makové dezerty, moučníky i sladkosti se u nás těší velké oblibě – takový makový koláček nesmí chybět snad na žádné svatbě. Vyzkoušejte tuto zdravější variantu! ;)

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

Voňavé a lahodné jablečné koláče, to pravé k odpolednímu mlsání

Variant pro jablečný koláč je nespočet. Můžete ho zkombinovat s jiným ovocem, přidat skořici či jiné koření, ani trochou ořechů nepohrdne. S jablečnými plátky se dají...
Suroviny
  • jemně nastrouhaný kokos 1 hrnek
  • kešu 1 hrnek
  • mandlová mouka nebo mleté mandle 1 hrnek
  • skořice 1 lžíce
  • kvalitní máslo 100 g
  • Náplň:
    mletý mák 200 g
  • kokosové mléko 200 ml
  • máslo 1 lžíce
  • tučný tvaroh nebo zakysaná smetana 250 g
  • vanilkový extrakt
  • vejce 1 ks
  • skořice 1 lžíce
  • stévie podle chuti
Postup
1

Troubu předehřejte na 160 °C. V mixéru rozmixujte kešu (případně i mandle).

2

Rozmixované ořechy smíchejte s kokosem a skořicí. Vzniklou směs smíchejte se změklým máslem a vytvořte těsto.

3

To pak rozprostřete na dno a okraje nádoby na koláč o průměru 23 cm (dno vyložené papírem na pečení) a pečte v troubě okolo 15 minut, dokud korpus nezezlátne.

4

Poté nechte vychladnout. Teplotu v troubě zvedněte na 175 °C. Do nádoby mixéru vložte mák, kokosové mléko, máslo, citron, tvaroh, vanilku, skořici, (popř. i stévii) a vše společně mixujte, dokud vám nevznikne hladká směs.

5

Směs ochutnejte, případně dochuťte vanilkou, skořicí nebo citronem (popř. doslaďte stévií), přidejte vejce a bílek a znovu promixujte.

6

Hotovou směs vlijte na vychladlé těsto a vložte opět do trouby. Pečte při 175 °C po dobu 30–45 minut (dokud náplň neztuhne). Dort nechte vychladnout a poté vložte alespoň na 1,5 hod. do lednice.