Makový koláč

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Makový koláč Foto: Makový koláčFoto: Janina Černá / Cukrfree

Makové dezerty, moučníky i sladkosti se u nás těší velké oblibě – takový makový koláček nesmí chybět snad na žádné svatbě. Vyzkoušejte tuto zdravější variantu! ;)

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

Voňavé a lahodné jablečné koláče, to pravé k odpolednímu mlsání

Variant pro jablečný koláč je nespočet. Můžete ho zkombinovat s jiným ovocem, přidat skořici či jiné koření, ani trochou ořechů nepohrdne. S jablečnými plátky se dají...
Suroviny
  • jemně nastrouhaný kokos 1 hrnek
  • kešu 1 hrnek
  • mandlová mouka nebo mleté mandle 1 hrnek
  • skořice 1 lžíce
  • kvalitní máslo 100 g
  • Náplň:
    mletý mák 200 g
  • kokosové mléko 200 ml
  • máslo 1 lžíce
  • tučný tvaroh nebo zakysaná smetana 250 g
  • vanilkový extrakt
  • vejce 1 ks
  • skořice 1 lžíce
  • stévie podle chuti
Postup
1

Troubu předehřejte na 160 °C. V mixéru rozmixujte kešu (případně i mandle).

2

Rozmixované ořechy smíchejte s kokosem a skořicí. Vzniklou směs smíchejte se změklým máslem a vytvořte těsto.

3

To pak rozprostřete na dno a okraje nádoby na koláč o průměru 23 cm (dno vyložené papírem na pečení) a pečte v troubě okolo 15 minut, dokud korpus nezezlátne.

4

Poté nechte vychladnout. Teplotu v troubě zvedněte na 175 °C. Do nádoby mixéru vložte mák, kokosové mléko, máslo, citron, tvaroh, vanilku, skořici, (popř. i stévii) a vše společně mixujte, dokud vám nevznikne hladká směs.

5

Směs ochutnejte, případně dochuťte vanilkou, skořicí nebo citronem (popř. doslaďte stévií), přidejte vejce a bílek a znovu promixujte.

6

Hotovou směs vlijte na vychladlé těsto a vložte opět do trouby. Pečte při 175 °C po dobu 30–45 minut (dokud náplň neztuhne). Dort nechte vychladnout a poté vložte alespoň na 1,5 hod. do lednice.

Makový koláč 2 Foto: Makový koláč; foto: Cukrfree

Sladký život bez cukru

CukrFree blog Foto:

Janina Černá, známá foodblogerka a autorka výtečné kuchařky, neměla cestu, jejímž cílem je zdravé stravování, způsob života a udržení si správné váhy a hezké postavy, lehkou.

Ta její vedla přes pubertální přesvědčení o vlastní nadváze až k poruše příjmu potravy, s níž bojovala několik let stejně jako s nejrůznějšími „zaručenými“ dietami, až k poznání, že pro ni je tím pravým směrem zbavení se závislosti na cukru.

Její vlastní blog CukrFree.cz, v jehož názvu se uchýlila k prvotnímu nápadu, vznikl jako vyjádření potřeby předat nabyté informace a zkušenosti i ostatním (a pozor, najdete tu opravdu dostatečné množství sladkostí, jako jsou brownies, cheesecake nebo různé dorty včetně obměn bez mléčných výrobků či v raw verzích). O tom, že s elánem a přesvědčením tvořený web zaplnil díru na trhu bezezbytku, svědčí nejen obrovské množství fanoušků ale i to, že kuchařka z něj vyšlá byla ihned vyprodána a okamžitě se dotiskovala.