Linguine s krevetami a česnekovým máslem

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Linguine s krevetami a česnekovým máslem  Foto: Linguine s krevetami a česnekovým máslem Foto: Marek Kučera

Baculaté linguine, šťavnaté krevety a vláčná šťáva se smetanou a parmazánem – i v činžáku si budete připadat jako v luxusním italském letovisku.

Článek

Nejlepší recepty z krevet  Foto:

Nejlepší recepty z krevet

Obliba mořských plodů i v našich končinách bez moře stoupá. Není divu, pokud jim dáte šanci, zjistíte, že jsou velmi lahodné, zdravé a velmi jednoduché na přípravu. A...
Suroviny
  • máslo 4 lžíce
  • česnek, rozdrcený 4 stroužky
  • zeleninový vývar 1 litr
  • voda 500 ml
  • celozrnné linguine 450 g
  • tygří krevety 600 g
  • bílé víno 200 ml
  • čerstvá šalvěj, nasekaná 1 hrst
  • smetana ke šlehání (nejlépe 40%) 250 ml
  • nastrouhaný parmazán 1 hrst
  • najemno nasekaná petrželka 1 hrst
  • citron 1 ks
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Na těstoviny rozehřejte 2 lžíce másla ve velkém hrnci. Přidejte polovinu česneku a za stálého promíchávání smažte asi 1 minutu. Vlijte vývar s vodou a uveďte do varu. Přidejte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu tak, aby zůstaly al dente. Poté slijte.

2

Zatímco se těstoviny vaří, rozehřejte zbylé máslo ve velké silnostěnné pánvi na středním stupni. Vsypte krevety a smažte je 2 až 3 minuty z každé strany, až lehce zhnědnou.

3

Zastříkněte vínem, které nechte odvařit a přidejte zbylý česnek, šalvěj, smetanu a pánev přikryjte. Povařte 3 až 5 minut, až krevety budou provařené. Sejměte z plotýnky a dejte stranou, nechte přikryté.

4

Nakonec promíchejte těstoviny s parmazánem, petrželkou a krevetami. Zakončete střikem citronové šťávy, osolte a opepřete.