Lilkový salát s bylinkami a jogurtem

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 4
Lilkový salát s bylinkami a jogurtem  Foto: Lilkový salát s bylinkami a jogurtem Foto: L. A. CREATIVE FOOD

Hvězda z kuchyně Blízkého i Středního východu v podání mistra Yotama Ottolenghiho zazáří i na vašem letním stole.

Suroviny
  • středně velké lilky nakrájené na kolečka asi 2,5 cm 3 ks
  • česnek 8 velkých nebo 16 malých stroužků
  • česnek nakrájený na tenké plátky 7 velkých stroužků
  • červené chilli papričky nakrájené na šikmá kolečka 3 ks
  • kopr, propláchnutý, jen otrhané lístky 1 hrst
  • bazalka, propláchnutá, jen otrhané lístky 1 hrst
  • estragon, propláchnutý, jen otrhané lístky 1 hrst
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 250 °C. Asi 50 ml oleje rozlijte po dně ploché formy nebo velkého talíře. Kolečka lilku důkladně osolte a opepřete a pak z obou stran namočte do oleje. Pracujte rychle, aby lilky nenasákly moc oleje a zbylo vám na všechny plátky.

2

Dva plechy vyložte papírem na pečení a rozložte na ně plátky lilku. Pečte, až budou zaltohnědé a úplně vláčné, trvá to asi 30 minut. Vyndejte z trouby a dejte stranou.

3

Česnek rozmixujte se špetkou soli, citronovou šťávou a pár lžícemi jogurtu, až vznikne hrubší pasta. Přesuňte ji do misky, promíchejte se zbylým jogurtem a dejte do ledničky.

4

Zbylý olej rozehřejte na vysokém stupni. Vsypte plátky česneku a chilli papričky a snižte plamen. Smažte za občasného promíchání asi 5 minut, až budou plátky česneku zlatohnědé a chilli paprička křupavá. Děrovanou naběračkou je přesuňte na talíř vyložený kuchyňským papírem. Ochucený olej uchovejte.

5

Před podáváním naaranžujte plátky lilku na tác, zakapejte jogurtem a posypte osmaženými plátky česneku a chilli papričky. Posypte čerstvými bylinkami a zakapejte trochou ochuceného oleje.

Lilkový salát s bylinkami a jogurtem  Foto: Lilkový salát s bylinkami a jogurtem; foto: L. A. CREATIVE FOOD

Recept

Lilky s glazurou z miso pasty a sezamu Foto:

Lilky s glazurou z miso pasty a sezamu

Klínky lilku jsem servírovala mnoha přátelům a všichni se z nich mohli doslova zbláznit a chtěli po mně, abych jim je přichystala znova. Jsou naprosto neskutečně lahodné....

Recept

Lilek s podmáslím a granátovým jablkem  Foto:

Lilek s podmáslím a granátovým jablkem

Tento geniální předkrm od mága vegetariánské kuchyně Yotama Ottolenhgiho je rustikální i elegantní zároveň. Doplňte ho dobrým bílým pečivem nebo pitou a budete si připadat...

Recept

Pečený lilek s česnekem Foto:

Pečený lilek s česnekem „á la Jean“

Lilek je úžasná a nedoceněná zelenina, která má strukturu jako houby. Nemá sama o sobě příliš výraznou chuť, ale skvěle absorbuje jiné chutě, takže pokud ji doplníte...