Lilkový salát s bylinkami a jogurtem

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 4
Lilkový salát s bylinkami a jogurtem  Foto: Lilkový salát s bylinkami a jogurtem Foto: L. A. CREATIVE FOOD

Hvězda z kuchyně Blízkého i Středního východu v podání mistra Yotama Ottolenghiho zazáří i na vašem letním stole.

Suroviny
  • středně velké lilky nakrájené na kolečka asi 2,5 cm 3 ks
  • česnek 8 velkých nebo 16 malých stroužků
  • česnek nakrájený na tenké plátky 7 velkých stroužků
  • červené chilli papričky nakrájené na šikmá kolečka 3 ks
  • kopr, propláchnutý, jen otrhané lístky 1 hrst
  • bazalka, propláchnutá, jen otrhané lístky 1 hrst
  • estragon, propláchnutý, jen otrhané lístky 1 hrst
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 250 °C. Asi 50 ml oleje rozlijte po dně ploché formy nebo velkého talíře. Kolečka lilku důkladně osolte a opepřete a pak z obou stran namočte do oleje. Pracujte rychle, aby lilky nenasákly moc oleje a zbylo vám na všechny plátky.

2

Dva plechy vyložte papírem na pečení a rozložte na ně plátky lilku. Pečte, až budou zaltohnědé a úplně vláčné, trvá to asi 30 minut. Vyndejte z trouby a dejte stranou.

3

Česnek rozmixujte se špetkou soli, citronovou šťávou a pár lžícemi jogurtu, až vznikne hrubší pasta. Přesuňte ji do misky, promíchejte se zbylým jogurtem a dejte do ledničky.

4

Zbylý olej rozehřejte na vysokém stupni. Vsypte plátky česneku a chilli papričky a snižte plamen. Smažte za občasného promíchání asi 5 minut, až budou plátky česneku zlatohnědé a chilli paprička křupavá. Děrovanou naběračkou je přesuňte na talíř vyložený kuchyňským papírem. Ochucený olej uchovejte.

5

Před podáváním naaranžujte plátky lilku na tác, zakapejte jogurtem a posypte osmaženými plátky česneku a chilli papričky. Posypte čerstvými bylinkami a zakapejte trochou ochuceného oleje.