Lepkavé skořicovo-pekanové rolky

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 8 ks
Lepkavé skořicovo-pekanové rolky  Foto: Lepkavé skořicovo-pekanové rolky Foto: kuchařka Kurz domácího pečení

Z kynutého těsta nemusíte mít ostych, stačí zdravý respekt. Dopřejte mu čas, nevystavujte ho průvanu, dobře prohněťte a až se z trouby začne linout omamná vůně, občas ho zkontrolujte, aby se vypeklo dozlatova a dokřupava, ale zůstalo ještě vláčné a měkké. Nejlepší jsou ještě teplé!

Článek

Honzovy makové a tvarohové buchty Foto:

22 nápadů na moučníky z kynutého těsta

Kynuté těsto je pro mnoho kuchařek strašák, ale jakmile ho jednou pokoříte, zjistíte, že práce s ním není nic extra složitého. A výsledkem je nadýchané vláčné těsto, do...
Suroviny
Postup
1

V rendlíku zahřívejte na středním stupni mléko a máslo, až se rozpustí. Vidličkou do něj zašlehejte žloutek s vanilkovou esencí. Do velké mísy prosejte mouku a promíchejte ji s cukrem, sultánkami, droždím a solí. Uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Zpracujte jednotné měkké těsto, nejprve vařečkou a pak ho prohněťte rukou.

2

Těsto vyklopte na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte 8–10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Když ho stlačíte prstem, důlek se vyrovná.

3

Velkou mísu vymažte rozpuštěným máslem a vložte do ní těsto. Otáčejte ji tak, aby se těsto zcela máslem pokrylo. Zakryjte potravinářskou fólií, postavte mísu na teplé místo bez průvanu a nechte kynout 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

4

Pekanové ořechy nasucho opražte v pánvi. Vymažte kulatou formu o průměru 22 cm máslem. Na polevu rozpusťte máslo a promíchejte ho s javorovým sirupem, skořicí a nahrubo nasekanými ořechy. Vlijte do formy a rozhrňte ořechy tak, aby byly rovnoměrně rozložené.

5

Až těsto zdvojnásobí svůj objem, bouchněte do jeho středu pěstí a zploštěte ho. Vyklopte těsto na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte ho 2–3 minuty nebo dokud nebude hladké a pružné. Rozdělte ho na 2 poloviny. Slabě pomoučeným válečkem vyválejte každou z polovin na obdélník 20 x 30 cm o tloušťce asi 1 cm.

6

Na náplň smíchejte třtinový cukr a skořici, případné hrudky rozbijte. Máslo rozehřejte a potřete jím oba pláty. Opražené ořechy nasekejte nahrubo. Těsto posypte skořicovým cukrem a ořechy, asi 1 cm od okraje ponechte volný. Válečkem náplň trochu zatlačte do těsta. Srolujte plát od kratší strany tak, aby se v něm náplň udržela. To samé udělejte i s druhou polovinou těsta. Každou roládu rozkrojte na 4 díly a položte řezem dolů do připravené formy (jeden kousek dejte do středu formy a ostatní naaranžujte kolem. Zakryjte formu mírně navlhčenou utěrkou a nechte kynout na teplém místě bez průvanu zhruba 30 minut nebo dokud téměř nezdvojnásobí svou velikost.

7

Troubu předehřejte na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Rolky pečte 35–40 minut dozlatova nebo až budou na poklep znít dutě. Vyjměte z trouby, nechte je 5 minut stát a vyklopte je. Podávejte ještě teplé, nejlépe chutnají první den.