Leopardí chléb

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Leopardí chléb Foto: Leopardí chlébFoto: Kublanka.cz

Netradiční moučníky si dokážou najít své strávníky, především z řad těch dětských. No řekněte, třeba právě takový leopardí chléb je velmi efektní! Příprava je sice náročnější, ale výsledek stojí za to.

Článek

Mrkvovo-kokosový dort s tvarohovým krémem Foto:

23 netradičních receptů na sladké moučníky se zeleninou

Zní to možná trochu podivně, ale při přípravě sladkých moučníků můžete využít i zeleninu. Některé druhy jsou totiž chuťově neutrální nebo dokonce nasládlé a výslednému...
Suroviny
  • Tang zhong:
  • plnotučné mléko 50 ml
  • voda 50 ml
  • Těsto:
  • sůl 1/2 lžičky
  • vejce "L" 1 ks
  • vlažné plnotučné mléko 110 ml
  • sušené droždí 7 g
  • změklé máslo 50 g + na vymazání formy
  • kvalitní kakao 5 + 15 g
  • mléko 1 + 2 lžíce
  • vejce 1 ks + 1 lžička mléka na potření
Postup
1

V malém hrnci smíchejte 50 ml vody s 50 ml mléka a poté metličkou vmíchejte 20 g hladké mouky.

2

Za stálého míchání na mírném ohni zahřejte na teplotu 65 °C. Pokud nemáte teploměr, stáhněte tang zhong z ohně v okamžiku, kdy začne houstnout (nesmí se vařit).

3

Tang zhong nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Lze ho připravit i den předem a ponechat ho zakrytý potravinářskou fólií v lednici.

4

Těsto: Jakmile tang zhong vychladne na pokojovou teplotu, smíchejte ho metličkou s plnotučným mlékem. Do velké mísy prosejte hladkou mouku a přidejte cukr krupici, sůl, sušené droždí, vejce a směs tang zhong s mlékem.

5

Hnětačem vypracujte hladké a vláčné těsto (cca 10 minut). Na závěr po částech zapracujte změklé máslo.

6

Jakmile je těsto dokonale hladké, rozdělte ho na dvě části, z nichž jedna bude o trochu větší než druhá. Z větší části těsta vytvarujte kouli, dejte ji do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií.

7

Menší část těsta opět rozdělte na dvě části, z nichž jedna bude o trochu větší než druhá. Větší část těsta dejte do mísy, přidejte 5 g kakaa, 1 lžíci mléka a důkladně prohněťte. Jakmile má těsto rovnoměrně hnědou barvu, vytvarujte kouli, kterou dejte do mísy a zakryjte potravinářskou fólií.

8

Zbývající nejmenší část těsta dejte do třetí mísy, ve které ho prohněťte s 15 g kakaa a 2 lžícemi mléka. Tmavě hnědé těsto vytvarujte do koule, dejte do mísy a zakryjte potravinářskou fólií. Všechny druhy těsta nechte kynout do dvojnásobného objemu (60–90 minut).

9

Formu o rozměru 9 x 27 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Každou barvu vykynutého těsta rozdělte na 7 stejných částí a vytvarujte kuličky.

10

Z každé kuličky světle hnědého těsta vyválejte váleček, který zabalte do rozváleného tmavě hnědého těsta. Hnědý váleček poté celý zabalte do rozváleného plátu neobarveného těsta a spoj dobře utěsněte. Váleček vyválejte na délku formy a umístěte do vymazané formy.

11

Jakmile spotřebujete veškeré těsto, formu zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do okamžiku, kdy těsto dokyne do úrovně formy (cca 60 minut).

12

Troubu předehřejte na 175 °C. Vykynutý chléb potřete vajíčkem, které prošlehejte s 1 lžičkou plnotučného mléka. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–40 minut). Chléb ihned vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

Leopardí chléb 2 Foto: Leopardí chléb 3 Foto: Leopardí chléb 4 Foto: Leopardí chléb; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.

Kublanka medailonek Foto: