Lehký koláč s jablky

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Lehký koláč s jablky Foto: Lehký koláč s jablkyFoto: Pěkně vypečený blog

Tento koláč je lehký hned dvakrát – máte ho hotový velice rychle a snadno, ale hlavně jeho těsto je krásně měkké, nadýchané a lehoučké!

Recept

Křehký koláč s jablky Foto:

Křehký koláč s jablky

Máte velké zásoby jablek? Tak to musíte vyzkoušet tento famózní jablečný koláč – podzimní sladké chutě jedna báseň! :)
Suroviny
  • vejce (žloutky a bílky zvlášť) 3 ks
  • domácí vanilkový cukr 1 lžíce
  • rozpuštěné máslo (nesmí být horké) 2 lžíce
  • kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička
  • rozmixovaná jablka 2 lžíce
  • špetka mleté skořice
  • Karamelizovaná jablka na ozdobu:
    střední jablka 2 ks
  • máslo 1 lžíce
  • třtinový cukr 1 lžíce
  • vlašské ořechy, opražené nasucho a lehce nasekané 1 lžíce
  • cukr moučka na poprášení
Postup
1

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C.

2

Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, postupně do něj zašlehejte oba druhy cukru a pak žloutky. Poté přidejte mouku, kterou prosejte a smíchejte s kypřicím práškem.

3

Za stálého šlehání pomalu přilévejte máslo a mixované jablko. Těsto nalijte do nepřilnavé formy s odnímatelným dnem a pečte přibližně 20 minut. Jakmile je piškot upečený, nechte ho vychladnout.

4

Než se piškot upeče, připravte si plátky jablek na ozdobu. Jablka i se slupkou a jádřincem nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo a poklaďte na něj plátky jablek, které zasypejte třtinovým cukrem.

5

Hlídejte jablka, dokud nejsou ze spodní části lehce zbarvená, poté otočte a ještě chviličku opékejte. Koláč zdobte plátky jablek a okraje zaprašte cukrem.

Lehký koláč s jablky 2 Foto: Lehký koláč s jablky; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog  

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let