Latkes

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 12 ks
Latkes  Foto: Latkes Foto: Jeruzalém

Tuto specialitu aškenázských židů u nás známe víc než dobře – bramboráky jsou takřka naším národním pokrmem. Tato jejich verze je ovšem pikantní, rafinovaná a opravdu vyladěná.

V židovské kuchyni se tzv. latkes často podávají s ovocnými rozvary nebo dokonce přímo nasladko (například poprášené moučkovým cukrem a se zakysanou smetanou) a jsou pokládány za nezbytný sváteční pokrm, zejména při oslavách chanuky.

Článek

16 receptů na placky a placičky Foto:

16 receptů na placky a placičky

Proč máme tak rádi jídla, která se servírují v podobě placek či placiček? Je v tom jistě vzpomínka na dětství – pizza, lívance, bramboráky či karbanátky jsou oblíbená...
Suroviny
  • oloupané a nastrouhané brambory (ideálně žlutomasé s červenou slupkou) 600 g
  • oloupané a nastrouhané pastináky 300 g
  • nadrobno nakrájená pažitka 30 g
  • bílek 4 ks
  • kukuřičný škrob 2 lžíce
  • máslo 80 g
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • zakysaná smetana k podávání
Postup
1

Brambory propláchněte ve velké míse se studenou vodou, sceďte, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a pak je rozprostřete na utěrku, aby zcela uschly.

2

Ve velké míse smíchejte brambory, pastinák, pažitku, bílky, kukuřičný škrob, 1 lžičku soli a hodně černého pepře.

3

Ve velké pánvi zahřejte na středně vysokou až vysokou teplotu polovinu másla a polovinu oleje. Rukama nabírejte vždy asi 2 lžíce hmoty, vymačkejte tekutinu a vytvarujte placku silnou asi 1 cm o průměru 8 cm. Do pánve dejte najednou tolik placek, kolik se jich tam pohodlně vejde, přimáčkněte je a uhlaďte zadní stranou lžíce. Smažte je na středně silném stupni 3 minuty na každé straně. Placky musejí být na povrchu hnědé. Hotové je odkládejte na vrstvu papírových utěrek a udržujte teplé, zatímco smažíte ostatní. Podle potřeby přidávejte zbývající máslo a olej. Ihned podávejte se zakysanou smetanou.