Lasagne s dýní a kuřecím masem

Doba přípravy: Do 2 hodin
Počet porcí: 4–5
Lasagne s dýní a kuřecím masem  Foto: Lasagne s dýní a kuřecím masem Foto: kuchařka Dokonalá dýně

V historii sice Itálie s USA stávaly na opačné straně barikády, ale když se spojí v kuchyni, vznikne lahůdka překračující hranice.

Další originální recepty z dýně najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 15. 11.:

Článek

Zimní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si krásné svátky i zimní radovánky s novým číslem časopisu Prima FRESH

Poslední letošní číslo časopisu Prima FRESH vás provede obdobím adventu i oslavami Vánoc a konce roku. Stejně tak v něm najdete i recepty, které vás zahřejí a zpříjemní...
Suroviny
Postup
1

Maso opečte v celku na rozehřátém oleji v hrnci ze všech stran dozlatova. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Opečené maso vyjměte a opečte na oleji cibuli a česnek.

2

Až zesklovatí, vmíchejte rajčatový protlak a oregano, zalijte vývarem a drcenými rajčaty. Prázdné konzervy naplňte z poloviny vodou, abyste vypláchli zbylá rajčata a zároveň do omáčky přilili tekutinu (zhruba 400 ml stačí). Vložte do ní maso, zakryjte pokličkou, ztlumte teplotu a nechte 1 hodinu probublávat doměkka.

3

Zapékací mísu vymažte máslem. V rendlíku rozehřejte zbylé máslo, jakmile se rozpustí a zezlátne, vmíchejte mouku a stále míchejte, až se lehce opraží. Vlijte mléko a míchejte dohladka, povařte zhruba 2–3 minuty, až bešamel lehce zhoustne.

4

Šalvěj nasekejte nadrobno, parmazán nastrouhejte a 50 g parmazánu a šalvěj vmíchejte do rajčatové omáčky a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

5

Dýni rozpulte, podle druhu ji oloupejte (pokud má tvrdou slupku), odstraňte semena a nakrájejte ji na kousky velké asi 2 × 2 cm. Maso vyjměte z omáčky, natrhejte na kousky pomocí dvou vidliček, vraťte ho zpět, osolte a opepřete, případně oslaďte dle chuti.

6

V hrnci uvařte zhruba 2 l vody. Lasagne vkládejte postupně na 1 minutu do vroucí vody, kde mírně změknou. Vyložte jimi dno zapékací mísy, potřete trochou rajčatové omáčky, poklaďte kousky dýně, přelijte bešamelem a stejný postup zopakujte, dokud nezpracujete všechny suroviny. Poslední vrstvou je bešamel, který postrouhejte zbylým parmazánem. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 35–45 minut, až povrch zezlátne.