Květákový koláč s parmazánem

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 1 koláč
Květákový koláč s parmazánem Foto: Květákový koláč s parmazánemFoto: Cooking with Šůša pro KitchenAid.cz

Ideálním pohoštěním pro návštěvy je slaný koláč. Vyzkoušejte například netradiční kombinaci květáku a parmazánu. Pochutnají si i zarytí odpůrci zeleniny!

Článek

Pečený květák s balzamikem a parmezánem  Foto:

24 receptů s oblíbeným květákem

Nedávno to byla brokolice, tentokrát květák – ten bývá mezi strávníky oblíbenější. Vybrali jsme pro vás recepty, díky kterým si ho oblíbíte ještě víc! :)
Suroviny
  • Těsto:
  • vejce 1 ks
  • vlažná voda 30 ml
  • sůl
  • Náplň:
    středně velký květák 1 ks
  • vejce 4 ks
  • najemno nastrouhaný parmazán nebo Gran Moravia 40 g
  • sójová smetana na vaření 200 ml
  • čerstvý rozmarýn 2 snítky
  • himálajská růžová sůl
  • čerstvě mleté nové koření
  • špetka mletého muškátového květu
Postup
1

Do misky kuchyňského robota nasypte všechny suroviny na těsto a vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvořte bochníček, zabalte ho do potravinové fólie a nechejte hodinu odležet v ledničce.

2

Mezitím předehřejte troubu na 170 stupňů. Květák rozdělte na růžičky a rozložte na plech vyložený papírem na pečení.

3

Květák osolte, přidejte rozmarýn a všechno pokapejte olivovým olejem. Plech vložte do trouby a pečte cca 20 minut dozlatova.

4

Hned jak je květák upečený, vyndejte ho z trouby a pusťte se do přípravy těsta. Těsto vyndejte z ledničky, vyválejte z něho placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo vše v záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchněte na několika místech vidličkou a pečte v troubě 30 minut. Mezitím zamíchejte v misce vejce, smetanu, parmazán, sůl, koření, a muškátový květ. Na dno předpečeného těsta rozprostřete upečený květák a všechno zalijte připravenou směsí.

5

Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut.

6

Hotový koláč podávejte ještě teplý.

Recept připravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“, víc receptů najdete na blog.kitchenaid.cz.

Článek

Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu Foto:

23 báječných receptů na quiche a slané koláče

Původem francouzské slané koláče jsou oblíbené nejen ve své domovině. Ideální jídlo na večírek, dětské párty nebo na piknik má mnoho variant, s kterými se dá úspěšně...