Kuřecí játra tandoori s koriandrovou rýží a okurkovým salátem

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Kuřecí játra tandoori s koriandrovou rýží a okurkovým salátem Foto: Kuřecí játra tandoori s koriandrovou rýží a okurkovým salátemFoto: isifa.com

Indická kuchyně je rychlá, zdravá a i u nás velmi oblíbená. Základ tohoto receptu tvoří játra, která jsou došperkovaná lahodnou omáčkou, salátkem a kmínovým jogurtem.

Suroviny
  • Játra tandoori:
    kuřecí játra 250 g
  • olej 2 lžíce
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • nasekaný koriandr 1 lžíce
  • sůl
  • Omáčka tandoori:
    bílý jogurt 1 hrnek
  • česnek 2 stroužky
  • rajčatová pasta 50 g
  • horká voda 1/2 hrnku
  • čerstvý zázvor, nastrouhaný L žička
  • kurkuma 2 lžíce
  • garam masala nebo curry koření 1 lžíce
  • Koriandrová rýže:
    bílá rýže 1 hrnek
  • sůl
  • koriandr 1 lžíce
  • Okurkové nudličky ve vnaigrettu:
    okurka 1 ks
  • jablečný ocet 2 lžíce
  • olivový olej 2 lžíce
  • cukr krupice 2 lžičky
  • maková semínka 1 lžička
  • Kmínový jogurt:
    římský kmín 1 špetka
  • bílý jogurt 1/2 hrnku
Postup
1

Smíchejte polovinu oleje, citronové šťávy a kůry, chilli papričky, koriandru a soli. Přelijte směsí kuřecí játra a dejte stranou. Zbylé ingredience na omáčku smíchejte.

2

Zbývající olej rozpalte a opečte na něm játra, aby byla navenek hnědá, ale uvnitř růžová. Přelijte je omáčkou a zahřívejte asi 7 minut, dokud játra nebudou dobře udělaná.

3

Koriandrová rýže: Rýži uvařte, vmíchejte do ní nasekaný koriandr. Podávejte s jatýrky.

4

Okurkové nudličky ve vinaigrettu: Škrabkou nakrájejte okurku na dlouhé široké nudličky. Smíchejte ostatní ingredience a směs přelijte přes okurkové nudličky.

5

Kmínový jogurt: Smíchejte špetku římského kmínu s ½ hrnku bílého jogurtu.