Kuře generála Tso

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Kuře generála Tso  Foto: Kuře generála Tso Foto: Jídlo + pivo

Nejspíš byste v Číně na jídelníčku nic podobného nenašli, přesto je kuře generála Tso pojmem v amerických čínských restauracích. Když je dobře připravené, těší se díky své vyvážené chuti všeobecné oblibě. Ochutnejte ho s golden ale.

O tradiční čínský pokrm se vlastně nejedná – spíš je to něco jako tikka masala podávaná v indických restauracích ve Velké Británii či mongolské jehněčí, se kterým se můžete setkat v australských čínských restauracích. I tak si na něm ale určitě pochutnáte...

Suroviny
  • čínské rýžové víno 2 lžíce
  • světlá sójová omáčka 1 lžíce
  • vejce 1 ks
  • stehenní kuřecí řízky, nakrájené na kousky 4 ks
  • rostlinný olej na smažení
  • česnek nasekaný 2 stroužky
  • čerstvý zázvor, nakrájený na tenké plátky 5cm kousek
  • jarní cibulky nakrájené na tenké nudličky 3 ks
  • jasmínová rýže k podávání
  • Omáčka:
    kuřecí vývar 60 ml
  • světlá sójová omáčka 1 lžíce
  • rýžový ocet 1 lžíce
  • omáčka hoisin 1 lžíce
  • sezamový olej 1 lžíce
  • pasta z černých fazolí 1 lžíce
  • cukr 1 lžíce
  • kukuřičný škrob 1 lžička
Postup
1

V misce vyšlehejte rýžové víno, sójovou omáčku a vejce spolu se špetkou mletého bílého pepře, mořské soli a cukru. Vložte maso do připravené marinády a důkladně obalte. Zakryjte potravinovou fólií a nechte odležet v lednici 3–6 hodin.

2

Naplňte wok z jedné třetiny olejem, rozpalte na středním plameni, až začne olej prskat. Zapracujte do marinovaného kuřete mouku, aby vzniklo husté těstíčko. Ve dvou várkách smažte postupně kousky kuřete v oleji po dobu 3–4 minut, dozlatova.

3

Slijte olej tak, aby v pánvi zůstala jen jedna polévková lžíce. Přihoďte česnek, zázvor a jarní cibulku a opékejte 1–2 minuty. Smíchejte suroviny na omáčku a přidejte je do pánve, uveďte do varu a vařte do zhoustnutí.

4

Zamíchejte kousky smaženého kuřete do omáčky. Podávejte s jasmínovou rýží.