Krevety s chilli máslem a francouzský chléb

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Počet porcí: 2
Krevety s chilli máslem a francouzský chléb  Foto: Krevety s chilli máslem a francouzský chléb Foto: Denis Henry foodblog

Chilli máslo je rozhodně báječná věc, která skvěle dochutí nejen krevety v tomto receptu. Použijte ho jako základ snídaňové omelety, namažte ho na topinku nebo dejte plátek na steak. Ke krevetám servírujte čerstvé pečivo, ale my doporučujeme upéct si vlastní! Té vůni se nic nevyrovná :)

Při přípravě tohoto receptu spotřebujete jen část chilli másla, zbytek uchovejte v lednici nebo ho zamražte.

Článek

Nejlepší recepty z krevet  Foto:

Nejlepší recepty z krevet

Obliba mořských plodů i v našich končinách bez moře stoupá. Není divu, pokud jim dáte šanci, zjistíte, že jsou velmi lahodné, zdravé a velmi jednoduché na přípravu. A...
Suroviny
  • Krevety:
    syrové tygří krevety 15–20 ks
  • suché bílé víno 100 ml
  • drůbeží nebo rybí vývar 50 ml
  • chilli máslo (viz. níže) 100 g
  • červená cibule 1 ks
  • čerstvý koriandr 1 svazek
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • Chilli máslo:
    povolené máslo 300 g
  • šťáva a kůra z 1 limety
  • čerstvý nasekaný koriandr 2 lžíce
  • malé chilli papričky 2 ks
  • Francouzský chléb:
    paté fermentée (viz. níže) 450 g
  • sůl 10 g
  • voda 170 g
  • instantní droždí 5 g
  • Paté fermentée:
  • cukr 10 g
  • instantní droždí 5 g
  • voda 170 g
Postup
1

CHILLI MÁSLO: Povolené máslo dejte do mísy k robotu a vyšlehejte. Přidejte kůru a šťávu z jedné limety, nahrubo nasekaný čerstvý koriandr, špetku soli a nasekané chilli papričky.

2

Na stůl rozprostřete potravinářskou fólii. Pomocí cukrářského sáčku nastříkejte máslo do tvaru válce a zabalte. Konce pevně stáhněte a dejte do chladničky ztuhnout.

3

FRANCOUZSKÝ CHLÉB: Na paté fermentée smíchejte v míse robotu obě mouky, trochu cukru a droždí. Přidejte vodu o pokojové teplotě a při nízké rychlosti míchejte zhruba 5 minut, dokud se nevytvoří lepivá koule. Těsto přendejte do olejem vymazané nádoby a nechte minimálně 1 hodinu kynout, dokud se objem nezdvojnásobí. Poté těsto propíchejte nožem a nechte ještě další hodinou kynout.

4

Hotový „starter“ smíchejte s hladkou moukou, droždím, solí a další vodou o pokojové teplotě. Pomocí robota míchejte nízkou rychlostí 6 minut. Podle potřeby přidejte ještě trochu hladké mouky, těsto nesmí být ale příliš tuhé, trochu lepit může. Těsto nechte kynout 2 hodiny.

5

Těsto opatrně nakrájejte na dva až tři stejně velké kusy a opatrně vytvořte bochánky do tvaru baget nebo chleba, které přendejte na moukou vysypaný plech či pečicí papír. Nechte kynout 45 minut.

6

Poté vložte do rozpálené trouby na 220 °C společně s hrnkem vody do nádoby na dně trouby. Pečte přibližně 20 minut, dokud není chléb zlatavý. Na mřížce nechte před podáváním vychladnout.

7

KREVETY: Nejprve očistěte krevety, které oloupejte a zbavte střívka, které vede těsně pod hřbetem (ostrým nožíkem hřbet nařízněte a špinavé střívko vyndejte). Dají se ovšem také koupit krevety zcela očištěné. Cherry rajčata překrájejte napůl, červenou cibuli na klínky a čerstvý koriandr přesekejte nahrubo.

8

Do rozpálené pánve s trochou olivového oleje vhoďte krevety, které po minutě otočte a do pánve přidejte červenou cibuli. Osolte a společně další 2 minuty restujte. Jakmile jsou krevety zcela růžové, přilijte do rozpálené pánve víno, které nechte odpařit a následně přilijte vývar. Přidejte rajčata, která pár vteřin poduste. Nakonec přidejte chilli máslo, nasekaný koriandr a pánev stáhněte z ohně, aby se máslo jen rozpustilo. Vše dochuťte solí a z pánve servírujte na talíř s čerstvým chlebem.