Krémové špenátové cannelloni v rajčatové omáčce

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 4
Krémové špenátové cannelloni v rajčatové omáčce Foto: Krémové špenátové cannelloni v rajčatové omáčceFoto: profimedia.cz

Cannelloni jsou tradiční italské duté válečky u nudlového těsta, které se plní a nejčastěji zapékají. V tomto případě jsme zvolili špenát, riccotu a bylinky.

Suroviny
  • cannelloni 250 g
  • Na krémovou rajčatovou omáčku:
    olej 2 lžíce
  • cibule 1 ks
  • česnek 3 stroužky
  • oloupaná rajčata 800 g
  • cukr 2 lžíce
  • sůl
  • crème fraîche 1/2 hrnku
  • Na špenátovou náplň:
  • ricotta nebo cottage sýr 500 g
  • vejce 2 ks
  • čerstvá petrželka 1/4 hrnku
  • čedar nebo mozzarella 3/4 hrnku
  • nastrouhaný parmazán 3/4 hrnku
Postup
1

Rajčatová omáčka: V malé pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm, asi 2 minuty, cibuli a česnek. Potom vmíchejte rajčata, snižte teplotu a na mírném ohni vařte 20-30 minut, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte cukr a vmíchejte creme fraiche.

2

Špenátová náplň: Vařte špenát asi 4 minuty, dokud nezavadne. Sundejte z ohně a ochlaďte. Potom ho dejte do mísy a smíchejte s ricottou (cottage sýrem) , vejci, bylinkami a polovinou z ostatních sýrů.

3

Lžící naplňte špenátovou směsí válečky těstovin. Když budou všechny naplněné, dejte na dno zapékací mísy tenkou vrstvu rajčatové omáčky a na ni položte rolky v jedné vrstvě.

4

Přelijte rajčatovou omáčkou a přidejte další vrstvu těstovin. Přikryté alobalem pečte v troubě 20 minut. Potom fólii sundejte, posypte zbytkem sýra a nepřikryté pečte dalších 10 minut. Podávejte horké.