Krémová rajčatová polévka s těstovinami a bazalkou

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 4–6
Krémová rajčatová polévka s těstovinami a bazalkou  Foto: Krémová rajčatová polévka s těstovinami a bazalkou Foto: Marek Kučera

Luxusní verze „rajské“, stojící v naprostém protikladu k rozvařenému protlaku s jíškou z jídelny. Recept italské provenience dovedený k dokonalosti a s velkým šmrncem.

Originální recepty na hřejivé polévky, v kterých stojí lžíce, najdete v podzimním čísle časopisu prima FRESH, který vychází ve středu 13. září:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!
Suroviny
  • cibule, nadrobno nakrájená 2 ks
  • mrkev, nakrájená 2 ks
  • česnek, rozdrcený 3 stroužky
  • velká rajčata, nahrubo nakrájená 5 ks
  • přírodní krupicový cukr 1 lžička
  • rajčatové pyré 1 lžíce
  • čerstvá bazalka, nadrobno nakrájená 1 hrst
  • vývar 500 ml
  • smetana (tučnost si zvolte sami) 200 ml
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • K podávání:
    drobné těstoviny, uvařené
  • nastrouhaná mozzarella
  • nastrouhaný parmazán
  • najemno nakrájené lístky bazalky
  • nahrubo drcený pepř, ideálně červený
Postup
1

Ve velkém silnostěnném hrnci rozehřejte na středním stupni olivový olej. Vsypte cibuli a mrkev a smažte, až cibule zvláční a zesklovatí, trvá to 7 až 10 minut. Vmíchejte česnek a smažte ještě asi minutu. Pak přidejte rajčata, cukr, pyré, bazalku, vývar, osolte a opepřete. Polévku uveďte do varu, snižte příkon a nepřikryté vařte asi 1 hodinu, až budou rajčata úplně rozvařená.

2

Polévku pak rozmixujte a vmíchejte do ní smetanu, na mírném stupni ji prohřejte.

3

Do misek rozdělte uvařené těstoviny, zalijte horkou polévkou, posypte hrstkou mozzarelly a špetkou parmazánu, ozdobte proužky bazalky a rozdrceným pepřem. Podávejte.