Krémová polévka z lososa

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Počet porcí: 5
Krémová polévka z lososa  Foto: Krémová polévka z lososa Foto: Darina Křivánková

Rybí polévka má v našich končinách nezpochybnitelnou tradici, bohužel ji jíme jen jednou v roce – na Vánoce... Není důvod, proč si nedopřát rybí polévku mnohem častěji. A protentokrát vyměnit kapra za lososa! Hladivá krémová polévka bude i u vás doma určitě hit :)

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
Postup
1

Kosti a odřezky ryby dejte do hrnce, zalijte asi 1,5 l vody a přiveďte k varu. Teplotu ihned snižte na minimum. Přidejte rozkrojené a na suché pánvi opečené stroužky česneku a půlky cibule, rajčata, orestovanou mrkev, zbytek vody, pepř, špetku soli a bobkový list. Při nízké teplotě vývar táhněte asi 90 minut, poté odstraňte bobkový list a zbytek vývaru pořádně rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes jemné síto.

2

V hrnci rozehřejte olej a máslo. Přidejte na kousky nakrájenou mrkev a restujte ji při vyšší teplotě asi 5 minut. Poté přidejte na kostičky nasekanou cibuli a pórek, pokračujte další 3 minuty v restování. Přihoďte plátky česneku, oloupané a na kostičky pokrájené brambory a kousky lososa (pár si jich nechte stranou). Restujte ještě asi 2 minuty, poté přilijte vývar, přiveďte vše k varu a polévku vařte ještě asi 20 minut. Nakonec vše pořádně rozmixujte, zjemněte smetanou a dochuťte solí pepřem a citronovou šťávou.

3

Zbylé kousky lososa krátce opečte na troše oleje a přidejte je do jednotlivých porcí polévky. Dozdobit je můžete i nasekanou petrželkou a lžící smetany.