Králík dušený na červeném víně

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 4
Králík dušený na červeném víně Foto: Králík dušený na červeném víněFoto: Saveur - šťastná italská kuchyně

Zatímco my považujeme kuřecí maso za lehké a výživné, Italové zase nedají dopustit na králíka, kterého pečou, grilují, dusí, smaží a podávají v předkrmech i v hlavním chodu. Má libové maso s jemně nasládlou chutí, která ladí s červeným vínem a výraznými bylinkami. Dejte králíkovi šanci!

Další krásné recepty z tradiční italské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Suroviny
Postup
1

Králíka omyjte, osušte papírovou utěrkou a rozporcujte na osm kousků. Položte ho na záda, uchopte jeho zadní nohu a odřízněte ji od těla. Nohu táhněte směrem dovnitř, čímž oddělíte stehno od zbytku těla. Stejným způsobem odřízněte i zbylé tři končetiny. Na trupu nahmatejte žebra a veďte řez mezi druhou a třetí řadou od ocasu po obou stranách trupu – odříznete slabiny. Sekáčkem odsekněte hrudní koš a ocasní obratel, které nebudete potřebovat. Hřbet přesekněte podélně na dvě poloviny.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte víno, ocet a cukr, až se rozpustí. Králíka osolte, opepřete, obalte v mouce a přebytečnou mouku oklepejte.

3

Ve velké hluboké pánvi rozehřejte na středním stupni olej a králíka v něm opékejte ze všech stran dohněda, zhruba 6 minut. Mezitím oloupejte česnek a deset stroužků podrťte. Králíka přesuňte do pekáče nebo zapékací nádoby s víkem a do volné pánve vsypte drcený česnek. Restujte ho za stálého míchání zhruba 3–4 minuty dozlatova. Přilijte vinnou směs a zahřívejte ji až k varu. Připečené kousky na dně odškrabujte a promíchávejte s omáčkou. Přelijte ji přes králíka, posypte ho bylinkami a zbylými stroužky česneku (v celku). Přiklopte a vložte do předehřáté trouby na 45 minut.

4

Jakmile králík změkne, sejměte víko, zvyšte teplotu na 230 °C a pečte králíka ještě 25 minut, až omáčka zhoustne. Osolte, opepřete a podávejte s chlebem.

Saveur - šťastná italská kuchyně Foto:

Saveur: Šťastná italská kuchyně

Z redakce oblíbeného amerického kulinářského časopisu přichází i nová kultovní italská kuchařka, která nabízí 100 receptů z archivů časopisu. Fantastické recepty jsou doplněné krásnými barevnými fotografiemi a zajímavostmi o celosvětově oblíbené italské kuchyni.

Naleznete zde klasické i zcela nové recepty plné typických italských chutí, vůní a ingrediencí – zkrátka vše, co potřebujete k přípravě skvělého italského jídla.

Recepty jsou seřazeny do následujících kategorií: předkrmy, polévky a saláty, těstoviny, rizoto a pizza, maso a ryby, zelenina, dezerty.

Pusťte se do kulinářského dobrodružství s touto klasickou italskou kuchařkou!

 

Článek

Pečený králík na česneku Foto:

16 výtečných receptů z králičího masa

Králičí maso je velmi lehké a málo tučné. Je proto ideální, pokud z nějakého důvodu držíte dietu, ale pochutnáte si na něm, i když diety nepotřebujete. Aby maso nebylo...