Králičí roláda s hráškovým pyré

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 4
Králičí roláda s hráškovým pyré  Foto: Králičí roláda s hráškovým pyré Foto: archiv Masna Kozí

Králičí maso se dříve jedlo mnohem častěji. A je velká škoda, že se z našich talířů téměř vytratilo, patří totiž mezi masa dietní, s velmi jemnou chutí. Naštěstí v dobrých řeznictvích králičí maso seženete a můžete z něj připravit třeba tuhle slavnostní roládu.

Článek

Pečený králík na česneku Foto:

16 výtečných receptů z králičího masa

Králičí maso je velmi lehké a málo tučné. Je proto ideální, pokud z nějakého důvodu držíte dietu, ale pochutnáte si na něm, i když diety nepotřebujete. Aby maso nebylo...
Suroviny
  • Roláda:
    vykostěný králík 1 ks (cca 1200 g)
  • špek 80 g
  • česnek 5 stroužků
  • hladkolistá petržel
  • žampiony 2 ks
  • smetana 4 lžíce
  • vejce 1 ks
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • + provázek na svázání rolády
  • Omáčka:
    cibule 1 ks
  • žampiony 5 ks
  • demi glace (Masna Kozí) 4 lžíce
  • Pyré:
    brambory 500 g
  • hrášek 250 g
  • smetana asi 100 ml
  • máslo 20 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Rozprostřete vykostěného králíka, maso naklepejte a vhodně z něj odřízněte asi 200 g masa.

2

Odříznuté maso rozmixujte na fáš spolu se 40 g špeku, česnekem, žampiony a smetanou. Fáš dochuťte solí a pepřem, vmíchejte vejce a velkou hrst nahrubo nasekané petržele. Fáš rovnoměrně rozprostřete na maso a to zaviňte do rolády.

3

Roládu svažte provázkem, aby držela tvar. Vložte ji do pekáče a podlijte vodou asi do výšky 1 cm. Do pekáče přidejte pokrájené žampiony a cibuli – později budou součástí omáčky. Zbývající špek nakrájejte na tenké plátky a ty poklaďte na vrch rolády. Roládu pečte na 170 °C asi 50 minut. V případě potřeby během pečené podlévejte.

4

Po upečení vyjměte maso z pekáče a výpek spolu se žampiony a cibulí rozmixujte. Rozmixovanou omáčku propasírujte přes sítko a nalijte do pánve. Přidejte demi glace a prudce nechte omáčku svařit tak, aby mírně zhoustla.

5

Připravte pyré. Oloupejte a nakrájejte brambory a uvařte je doměkka. Na posledních pár minut do hrnce přidejte i hrášek. Brambory s hráškem sceďte, přidejte máslo a smetanu a vše dohladka rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem.