Koláč s řepou

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Koláč s řepou Foto: Koláč s řepouFoto: Pěkně vypečený blog

Řadíte se do skupiny lidí, kteří nemohou řepu ani „cítit“? Nebo si ji naopak dopřáváte pravidelně a s chutí? V kombinaci s čokoládou by tento koláč mohl být lákavým dezertem i pro odpůrce řepy.

Použijte formu o průměru 20 cm.

Článek

Obrácený hruškový koláč  Foto:

11x obrácený koláč, naslano i nasladko

Obrácený koláč sester Tatinových je sice z jablek, ale tento způsob přípravy funguje i s jinými surovinami. Takový nektarinkový koláč se zázvorem si jen jednou rozhodně...
Suroviny
  • špaldová mouka 130 g
  • uvařená řepa 250 g (2 střední ks)
  • domácí vanilkový cukr 1 lžíce
  • vejce 1 ks
  • žloutky 2 ks
  • rostlinný olej 1/2 hrnku
  • mléko 1/2 hrnku
  • kakao 1 plná lžíce
  • špetka soli
  • prášek do pečiva bez fosfátů 1 ks
  • jedlá soda 1 lžička
  • kvalitní čokoláda (např. mléčná 33,6%) 80 g
  • máslo 30 g
  • Poleva:
    kvalitní čokoláda 100 g
  • máslo 2 vrchovaté lžíce
  • Na ozdobu:
    hoblinky čokolády
  • plátky sušené řepy
  • máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
Postup
1

Uvařenou řepu rozmixujte. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C.

2

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Oba druhy mouky smíchejte s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a kakaem.

3

Žloutky a vejce vyšlehejte s oběma druhy cukru do nadýchané pěny. Přidejte rozpuštěnou čokoládu, olej, rozmixovanou řepu, směs mouky a mléko.

4

Těsto nalijte do formy a pečte 60–70 minut. 20 minut před koncem pečení koláč přikryjte alobalem, aby se dopekl a nespálil. Doporučujeme zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.

5

Jakmile je koláč upečený a vystydne, polijte ho čokoládou, kterou rozpusťte se dvěma lžicemi másla, dozdobte hoblinkami čokolády a sušenou řepou.