Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Počet porcí: 4–6
Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce  Foto: Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce Foto: Saveur - šťastná italská kuchyně

V těchto tradičních masových kuličkách naleznete celou řadu surovin – několik druhů mas, bylinky, různá koření, mléko, sýr apod. Ovšem konečný výsledek je studií v dokonalé vyváženosti.

Tyto kuličky, jež jsou příjemně slané, vzdušné a díky přidání vloček chilli též lehce pikantní, jsou skutečným ztělesněním šťastného italského jídla.

Článek

Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino  Foto:

25 nejoblíbenějších receptů z italské kuchyně

Italská kuchyně patří celosvětově mezi ty nejoblíbenější. Fantastické těstoviny, pizza, zeleninové polévky, úžasné dezerty, křupavé pečivo – to vše zdomácnělo i v našich...
Suroviny
  • mletý hovězí krk nebo telecí maso 300 g
  • mletá vepřová plec 300 g
  • nadrobno nakrájený vepřový špek nebo neuzená slanina 60 g
  • šunka prosciutto, nadrobno nakrájená 60 g
  • hladkolistá petržel, nadrobno nasekaná 1 a 1/4 šálku
  • sušené oregano 2 lžičky
  • fenyklová semínka 1,5 lžičky
  • vločky sušeného drceného chilli 1 lžička
  • mletý římský kmín 1/2 lžičky
  • mleté nové koření 1/4 lžičky
  • bílý chleba, najemno rozemletý v kuchyňském robotu 7 krajíců
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • ricotta (odkapaná v cedníku) 2/3 šálku
  • mléko 2 lžíce
  • vejce, lehce ušlehaná 3 ks
  • červené víno 1/4 šálku
  • pasírovaná rajčata 4 šálky
  • hovězí nebo telecí vývar 1 šálek
  • nastrouhaný parmazán
Postup
1

Ve velké míse smíchejte mleté hovězí, vepřové, špek, prosciutto, petržel, oregano, fenyklové semínko, vločky chilli, římský kmín, nové koření a rozemletý chléb a řádně osolte a opepřete. Prsty důkladně promíchejte, dokud se suroviny nespojí, a dejte stranou. Ve druhé míse smíchejte ricottu, mléko a vejce a výsledek pomalu vmíchejte do masové směsi. Dejte na 1 hodinu do chladničky.

2

Troubu předehřejte na 150 °C. Dva pečicí plechy vymažte olejem a dejte stranou. Naběračkou na zmrzlinu naberte směs a z každé takové porce rukama vyválejte kuličky, které následně přendejte na vymazané plechy. V hluboké pánvi rozehřejte na středním až vysokém plamenu 3 lžíce oleje. Poté do ní vložte polovinu připravených kuliček, které opékejte cca 10 minut dohněda, přičemž je během této doby čas od času obraťte.

3

Když jsou hotové, přendejte kuličky na talíř a pánev vytřete. Tento postup opakujte se zbývajícím olejem a druhou polovinou masových kuliček. Potom do pánve vraťte kuličky z talíře společně se šťávou, kterou pustily. Přilijte víno a na vysokém plamenu vařte 2 minuty. Přimíchejte pasírovaná rajčata a vývar, přiveďte k varu a pánev přikryjte pokličkou. Nyní ji vložte do trouby a nechte péct cca 1 a půl hodiny, dokud nejsou kuličky měkké a nenasákly trochu omáčky.

4

Hotové masové kuličky dejte do servírovací mísy a zalijte omáčkou. Posypte parmazánem a petrželovou natí a podávejte.

Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce  Foto: Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce; foto: Saveur – šťastná italská kuchyně

 

Saveur - šťastná italská kuchyně Foto:

 

Saveur: Šťastná italská kuchyně

Z redakce oblíbeného amerického kulinářského časopisu přichází i nová kultovní italská kuchařka, která nabízí 100 receptů z archivů časopisu. Fantastické recepty jsou doplněné krásnými barevnými fotografiemi a zajímavostmi o celosvětově oblíbené italské kuchyni.

Naleznete zde klasické i zcela nové recepty plné typických italských chutí, vůní a ingrediencí – zkrátka vše, co potřebujete k přípravě skvělého italského jídla.

Recepty jsou seřazeny do následujících kategorií: předkrmy, polévky a saláty, těstoviny, rizoto a pizza, maso a ryby, zelenina, dezerty.

Pusťte se do kulinářského dobrodružství s touto klasickou italskou kuchařkou!