Kari ze zelené zeleniny podle Kamu

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 4
Kari ze zelené zeleniny podle Kamu  Foto: Kari ze zelené zeleniny podle Kamu Foto: Marie Bartošová / Nejbarevnější kuchařka

Zelená zelenina? A jaká by asi měla být? Barevná?! Tak na tu protentokrát zapomeňte a nakupte jen tu zelenou, která je na jaře v nejlepší kondici a jídlu předá svěží chuť a báječnou křupavost. Tohle zelené kari je tak lehké a šťavnaté, že si na rýži ani nevzpomenete.

Článek

Zeleninové kari z Keraly, © 2012 Jamie Oliver Enterprises Limited Foto:

21x kari v hlavní roli

Sbíhají se vám sliny jen při pouhém pohledu na misku voňavého kari? Tak dnes je váš šťastný den, připravili jsme výběr těch nejlepších receptů!
Suroviny
  • mladá zelená zelenina (cuketa, hráškové lusky, fazolky, chřest, brokolice...) asi 800 g
  • rostlinný olej 2 lžíce
  • zelená kari pasta 1 lžíce
  • kokosové mléko 400 ml
  • rybí omáčka podle chuti 2–4 lžíce
  • med 1 lžíce
  • šťáva z 1/2 limety na dochucení
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Zeleninu očistěte a pokrájejte na stejně velké kusy. Ve větší hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olej, vsypte zeleninu a zprudka ji opečte ze všech stran. Zhruba po 5 minutách (čas záleží na velikosti kousků) ji vyjměte na talíř a v prázdné pánvi či hrnci orestujte kari pastu, až se rozvoní. Pokud používáte kupovanou pastu, podlijte ji 1 lžičkou oleje, domácí můžete opéct nasucho.

2

Voňavou pastu zalijte kokosovým mlékem a povařte 5 minut. Přilijte rybí omáčku a med, promíchejte a vařte zhruba 2 minuty. Vsypte opečenou zeleninu a povařte zhruba ještě 5 minut. Pozor, ať zeleninu nerozvaříte, měla by zůstat křupavá. Dochuťte limetovou šťávou, případně solí (rybí omáčka dodá jídlu slanost) a pepřem.

Kari ze zelené zeleniny podle Kamu  Foto: Kari ze zelené zeleniny podle Kamu; foto: Marie Bartošová / Nejbarevnější kuchařka

Nejbarevnější kuchařka

Nejbarevnější kuchařka Foto:

Kamila KAMU Rundusová

Nejbarevnější kuchařka je určena všem, kteří milují jídlo, život, cestování a hledání nových pestrých chutí a vůní. Všem, kteří rádi objevují barevné světové kultury skrze jídlo, baví je příběhy a nebojí se experimentovat. Je to knížka plná tradičních receptů, které jsem získala při svých cestách od kuchařek, kuchařů a hospodyněk z celého světa a které jsou upraveny tak, aby se daly uvařit v českých podmínkách a přitom neztratily na své chuti. Naopak. Všechna jídla hýří barvami, výraznými chutěmi a láskou. Konečně jsou ta nejoblíbenější jídla nejbarevnějších zemí světa pohromadě v jedné knize a vy je můžete doma bez sebemenšího strachu uvařit. Protože v jednoduchosti je síla a fantazii se meze nekladou.

Objevte to nejlepší z vietnamské, čínské, korejské, japonské, peruánské či mexické kuchyně společně s mými vybranými autorskými recepty a nechte se inspirovat. Nejbarevnější kuchařka je jednoduše pro všechny, co mají rádi pestrost a barvy v srdci, životě i na talíři.