Jehněčí kotletky se zeleninou, cizrnou a salsou verde

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 5
Jehněčí kotletky se zeleninou, cizrnou a salsou verde Foto: Jehněčí kotletky se zeleninou, cizrnou a salsou verdeFoto: Darina Křivánková

Efektní jehněčí kotletky s typickou kostí, díky které se tomuto kusu masa říká hřebínek, jsou ideální pro slavnostní příležitost. Delikátní chuť masa, zemitá podzimní příloha a svěží zelená omáčka vaše strávníky jistě okouzlí.

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
  • Kotletky:
    jehněčí hřebínek 2x 500 g (vždy asi 6 kotletek)
  • sůl 18 g
  • čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
  • sušený mletý česnek 2 lžičky
  • mletý bobkový list 1 lžička
  • mleté nové koření 1/2 lžičky
  • čerstvý rozmarýn 1 snítka
  • olej 2 lžíce
  • máslo 3 lžíce
  • Cizrna:
    cizrna 250 g
  • saturejka 1 velká snítka
  • česnek 3 stroužky
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • mrkev 1 ks
  • menší šalotky 5 ks (nebo 2 menší cibule)
  • máslo 2 lžíce
  • olej 1 lžíce
  • Salsa verde:
    hladkolistá petržel 1 velká hrst
  • česnek 1 stroužek
  • ančovičky 3 filátka
  • červený vinný ocet
  • dijonská hořčice 1 lžička
  • med 1 lžička
  • šalotka 1 ks
  • špetka chilli
  • několik lžic oleje
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Veškeré suché ingredience kromě rozmarýnu a masa smíchejte v misce, hřebínek ze všech stran dobře posypte, přidejte také snítky rozmarýnu a marinujte ideálně do druhého dne.

2

Hřebínek potřete olejem a na rozpálené pánvi zatáhněte ze všech stran. Poté na povrch dejte pár plátků másla a jehněčí hřebínky dejte do rozehřáté trouby. Při 80 °C maso asi 60 minut dopékejte, uvnitř by maso mělo mít teplotu asi 63 °C, ve středu by stále mělo zůstat růžové. Po upečení jej nechte chvíli dojít.

3

Cizrnu propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte aspoň 10 hodin bobtnat, měla by zdvojnásobit objem. Poté vodu slijte. Přilijte čerstvou vodu, aby byla cizrna ponořená, přidejte saturejku, podrcený česnek a přiveďte k varu. Teplotu snižte a cizrnu vařte asi 40 minut. Nakonec osolte a nechte ji vychladnout ve vodě. Měla by se při pomačkání trochu drolit, neměla by být příliš tvrdá, uvařte ji o něco víc než al dente.

4

Na másla a oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou mrkev, po chvíli přihoďte také kolečka šalotky a společně restujte dozlatova. Přidejte cizrnu, vše osolte, opepřete a mírně podlijte vývarem nebo výpekem z masa a společně pár minut duste, aby se chutě prolnuly.

5

Většinu listové petržele a bazalku rozmixujte s olejem a ančovičkami, přidejte podrcený česnek, chilli, nasekané kapary, hořčici, med. Zamíchejte, přidejte na nudličky nakrájený zbytek petrželky a kostičky šalotky. Dochuťte octem, solí a pepřem podle potřeby.

6

Maso nakrájejte na jednotlivá žebírka, uvnitř by mělo být hezky růžové, na talíře rozdělte cizrnu, přidejte maso a nakonec také trochu salsy.