Jednoduchý makovec

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 16–20
Jednoduchý makovec  Foto: Jednoduchý makovec Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Jen v zemi, kde mák milují a kde se pěstuje ve špičkové kvalitě, mohl vzniknout podobný dezert: máku je v něm stejně jako mouky. V této podobě se peče například v kuchyni slavného hotelu Alcron.

Článek

16x vaříme a pečeme s mákem Foto:

16x vaříme a pečeme s mákem

Používání máku při pečení a vaření je ryze evropskou specialitou. A v našich končinách je mák skutečně velmi oblíbený. Koláče, bábovky, buchty... Možností, jak tato černá...
Suroviny
  • změklé máslo 125 g + na vymazání
  • vejce pokojové teploty 5 ks
  • mletý mák 400 g
  • kypřicí prášek (nejlépe bezfosfátový) 2 sáčky
  • mléko 750 ml
  • případně hrubá mouka na vysypání
Postup
1

Máslo ručně nebo elektrickými metlami utřete s cukrem do pěny. Po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mák, mouku, prášek do pečiva a vše dobře promíchejte.

2

Plech s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte papírem na pečení. Troubu předehřejte na 170 °C.

3

Těsto vlijte na plech, vložte do trouby a makovec pečte asi 20 minut. Do středu těsta zapíchněte špejli, pokud ji vytáhnete bez ulpělých drobků, je upečeno. Upečený makovec rozkrájejte na kostky.