Jarní salát s chřestem a fetou

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4–6
Jarní salát s chřestem a fetou  Foto: Jarní salát s chřestem a fetou Foto: Marek Kučera

Vláčný kuskus a vůně citronu situují tento salát někam do Maroka či Tunisu. Rozehřeje i chladné jaro a podávat ho můžete teplý jako lehký bezmasý hlavní chod nebo při pokojové teplotě jako klasický salát.

Suroviny
  • zelený chřest 1 svazek (500 g)
  • kuskus, tarhoňa nebo bulgur 2 hrnky
  • černé olivy, vypeckované a nakrájené na plátky 1/2 hrnku
  • feta 1/2 hrnku
  • nasucho opražená piniová jadérka
  • čerstvá petržel, estragon nebo máta (nebo jejich směs) 1 hrst
  • kůra z 1 citronu
  • Zálivka:
  • hrubozrnná hořčice 3 lžíce
  • červený vinný ocet 3 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Očištěný a na kousky nakrájený chřest rozložte na plech, zakapejte ho olejem, poprašte solí a hrubě nadrceným pepřem a polovinou jemně nakrájené citronové kůry. Pečte asi 20–25 minut, až chřest změkne.

2

Kuskus, tarhoňu nebo bulgur připravte podle návodu na obalu a z uvedených přísad prošlehejte zálivku.

3

V míse promíchejte scezený kuskus se zálivkou, olivami, chřestem, piniovými jadérky, bylinkami a zbylou citronovou kůrou.