Japonský ojakodon

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 2
Japonský ojakodon  Foto: Japonský ojakodon Foto: kuchařka Vejce de luxe

Klasická podoba japonské misky rýže, donburi, připravovaná zajímavým způsobem. Název ojako znamená „rodič a dítě“ – vejce a kuře.

Článek

Negima Yakitori Foto:

14 receptů na japonský způsob

Máte rádi sushi nebo třeba rámen a rádi byste ochutnali jiná jídla s japonským šmrncem? Z našeho seznamu si rozhodně vyberete :)
Suroviny
  • rýže na sushi nebo krátkozrnná rýže, důkladně propláchnutá 120 g
  • mirin (japonské rýžové víno) 3,5 lžíce
  • vývar daši nebo zeleninový vývar 4 lžíce
  • kuřecí stehenní řízky, nakrájené na kostky velikosti 2,5 cm 230 g (asi 3 ks)
  • malá cibule, nakrájená na kolečka 1 ks
  • velmi mírně rozšlehaná vejce 3 ks
  • Na ozdobu:
    nadrobno nakrájená jarní cibulka 1 ks
  • pár lístků koriandru
  • řasa nori, rozdrobená 1/4 plátku
Postup
1

Rýži uvařte podle návodu na obalu. V rendlíku přiveďte na středně silném ohni k varu rýžové víno, sójovou omáčku a vývar daši nebo zeleninový vývar, přidejte kuřecí maso a cibuli, znovu přiveďte k varu a vařte za občasného zamíchání 5 minut.

2

Na kuřecí maso a cibuli nalijte opatrně, pomalu a rovnoměrně většinu rozšlehaných vajec, rendlík přiklopte a směs duste 1½ minuty. Přelijte zbývajícími vejci, znovu přiklopte a duste ještě půl minuty. Rendlík odstavte a obsah nechte 1 minutu odpočívat.

3

Rýži rozdělte do misek, navrch upravte kuřecí maso s vejci, pokapejte šťávou z rendlíku, ozdobte jarní cibulkou, koriandrem a řasou nori a podávejte.