Jako od babičky: strouhaný tvarohový koláč

Doba přípravy: Do 2 hodin
Jako od babičky: strouhaný tvarohový koláč Foto: Jako od babičky: strouhaný tvarohový koláčFoto: Coolinářka

Patříte mezi milovníky osvědčené klasiky? Tak to vás určitě potěší strouhaný koláč s tvarohem – jako od babičky.

Článek

Žloutkové věnečky Foto:

10 receptů na nejoblíbenější české retro moučníky a dezerty

I když jsme si v posledních letech oblíbili světové dezerty jako je třeba cheesecake, brownies nebo tiramisu, stále mají v našich srdcích své stálé místo oblíbené české...
Suroviny
Postup
1

Nejprve si vezměte 4 vejce a oddělte bílky od žloutků.

2

Ve větší míse ruční metlou utřete máslo pokojové teploty s krupicovým cukrem, přidejte 3 žloutky (1 budete potřebovat do tvarohové náplně). Směs znovu zamíchejte ruční metlou.

3

Nyní do mísy přidejte mléko pokojové teploty, polohrubou mouku a kakao. Pomocí robotu z hnětacím hákem nebo nástavcem na třená těsta zpracujte kompaktní těsto (pokud nemáte robot, těsto zpracujte ručně). Pokud je třeba, přidejte lžíci mléka.

4

Těsto nyní zabalte do potravinové fólie a dejte asi na 60 minut do lednice ztuhnout. Po hodině předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si větší pekáč a vyložte ho pečicím papírem.

5

Bílky vyšlehejte mixérem se špetkou soli v tuhý sníh. V jiné větší míse smíchejte dva tvarohy, vanilkový cukr, moučkový cukr a zbylý žloutek.

6

Nyní do této směsi postupně (asi na 3x) opatrně zamíchejte vyšlehaný bílek (spíš než mícháním, ho do směsi zapracujte takovým obracením, aby se neztratily vzduchové bublinky ze sněhu).

7

Vychladlé těsto rozpulte, polovinu těsta nastrouhejte rovnoměrně hrubým struhadlem na dno pekáče. Na tuto vrstvu nalijte tvarohovou směs. Navrch nastrouhejte druhou polovinu kakaového těsta.

8

Koláč dejte ihned péct do vyhřáté trouby asi na 30–40 minut. Hotový koláč nechte zchladnout a pak ho krájejte a podávejte.

Coolinářka Foto:

Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková, autorka foodblogu Coolinářka a autorka dvou kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin. 

Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty. 

Obě knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.