Hovězí burgery s červenou řepou a křupavým salátem

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 4
Hovězí burgery s červenou řepou a křupavým salátem  Foto: Hovězí burgery s červenou řepou a křupavým salátem Foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Pokud máte burgery spojené s letní grilovací sezonou a už se vám po nich začíná stýskat, je načase vyzkoušet podzimní verzi tohoto oblíbeného jídla. Do masové směsi přidejte červenou řepu a smetanový křen – výsledná chuť bude příjemně zemitá a lehce pikantní.

Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!

Suroviny
  • máslo 2 lžíce
  • cibule 1 ks
  • mleté hovězí maso 700 g
  • střední červená řepa 1 ks
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • smetanový křen 3 lžíce
  • vejce 1 ks
  • trochu oleje na opečení
  • římský salát
  • bulky nebo jiné pečivo k podávání
  • Salát:
    mrkev 3 ks
  • menší hlávka čínského zelí 1/2 ks
  • jablko 1 ks
  • jarní cibulka 3 ks
  • olivový olej 2 lžíce
  • jablečný ocet 1 lžíce
  • hrubozrnná hořčice 1 lžička
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Nejprve si udělejte salát, ať má čas se rozležet. Mrkve nastrouhejte najemno, čínské zelí nakrájejte na tenké proužky, jablko nastrouhejte nahrubo, jarní cibulky nasekejte najemno. V hrnku smíchejte zálivku: smetanu smíchejte s olejem a octem, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, aby se všechny přísady spojily. Pak zálivku smíchejte se zeleninou, opět zakryjte fólií a nechte cca hodinu chladit.

2

Pak se pusťte do přípravy burgerů. Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm najemno nasekanou cibulku do světle zlatavé barvy. Mezitím si připravte do mísy všechno ostatní – mleté maso, oškrábanou a najemno nastrouhanou červenou řepu, strouhanku, sůl a pepř, křen a vejce. Důkladně směs promíchejte, a pokud nemáte strach ze syrového masa a vajec, klidně ochutnejt, pomůže vám to poznat, jestli směs není potřeba dochutit, měla by mít docela výraznou chuť. Pak směs zakryjte fólií a dejte na cca 30 minut odpočinout do chladničky.

3

Z masové směsi vytvořte burgery silné cca 3 cm. Potřete je olejem, dejte na rozpálenou pánev (ideálně grilovací), snižte plamen a opékejte z každé strany asi 4 minuty, zálež, jak hodně máte rádi propečené. Mezitím si na vedlejší pánvi nebo v troubě nasucho rozpečte podélně rozkrojené bulky.

4

Dejte je na stůl na velkém talíři, na dalším velkém talíři podávejte burgery, a salát dejte na stůl v míse. Každý si tak bude moci namíchat svůj burger sám – někdo vynechá housky, někdo jiný si dá méně salátu…

5

Pokud burgery sestavujete, dejte nejprve spodní část bulky, na ní dobře okapaný list římského salátu, opečené maso, lžičku salátu zbaveného přebytečné šťávy, ozdobte cibulkou a přiklopte druhou polovinou housky.