Falešné olivy z pampeliškových poupat a pravá bresaola

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Falešné olivy z pampeliškových poupat a pravá bresaola Foto: Falešné olivy z pampeliškových poupat a pravá bresaolaFoto: kuchařka Kytky k jídlu

Variace na středomořskou svačinku pro všechny, kdo milují kombinaci suché šunky, mladého sýra a oliv. Olivy vykouzlíte z pampeliškových poupat přesným postupem.

Po celou dobu přípravy je bedlivě sledujte a víno a sůl přidávejte spíše postupně než najednou. A pokud se vám to napoprvé nepodaří, nezoufejte a zkuste to znovu. Chce to prostě cvik.

Další originální recepty z jedlého kvítí a býlí najdete v jarním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Suroviny
  • Falešné olivy:
    větší pampelišková poupata 100 g
  • hrubá mořská sůl 1 lžíce
  • víno nebo balzamikový ocet 100 ml
  • Salát:
    ptačinec prostřední a mladé pampeliškové listy 1–2 hrsti
  • vinný nebo jablečný ocet 2 lžíce
  • olivový olej 3 lžíce
  • sýr feta 200 g
  • bresaola (tenké plátky sušeného hovězího masa) 200 g
  • sůl a čerstvě namletý barevný pepř
Postup
1

Na falešné olivy zužitkujete měkčí, povolenější poupata s náznakem klubajícího se květu. Poupátka dobře operte a osušte na papírové utěrce. V malém kastrůlku rozpalte olivový olej a zároveň vedle začněte nahřívat pánev. Poupata vhoďte do vroucího oleje a 30 vteřin až 1 minutu je fritujte. Vylovte je pěnovačkou a dejte na rozpálenou pánev. Na pánvi poupaty neustále pohybujte a protřásejte je. Když začínají karamelizovat, přisypte sůl. Jakmile se poupata obalí solí, přilijte víno nebo ocet a restujte stále na vysokou teplotu, dokud se tekutina nevypaří. Pak poupata ihned přemístěte z pánve na talíř a nechte vychladnout.

2

Na salát dobře operte listy, vytřepte z nich přebytečnou vodu a podle tuhosti je nakrájejte na širší nebo užší proužky. Z octa a oleje vyšlehejte vidličkou dresink, osolte ho a opepřete a přelijte přes listy.

3

Sýr nakrájejte na větší trojúhelníčky, rozdělte na salát, přidejte bresaolu a pampeliškové olivy a ihned podávejte.