Falešné olivy z pampeliškových poupat a pravá bresaola

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Falešné olivy z pampeliškových poupat a pravá bresaola Foto: Falešné olivy z pampeliškových poupat a pravá bresaolaFoto: kuchařka Kytky k jídlu

Variace na středomořskou svačinku pro všechny, kdo milují kombinaci suché šunky, mladého sýra a oliv. Olivy vykouzlíte z pampeliškových poupat přesným postupem.

Po celou dobu přípravy je bedlivě sledujte a víno a sůl přidávejte spíše postupně než najednou. A pokud se vám to napoprvé nepodaří, nezoufejte a zkuste to znovu. Chce to prostě cvik.

Další originální recepty z jedlého kvítí a býlí najdete v jarním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Suroviny
  • Falešné olivy:
    větší pampelišková poupata 100 g
  • hrubá mořská sůl 1 lžíce
  • víno nebo balzamikový ocet 100 ml
  • Salát:
    ptačinec prostřední a mladé pampeliškové listy 1–2 hrsti
  • vinný nebo jablečný ocet 2 lžíce
  • olivový olej 3 lžíce
  • sýr feta 200 g
  • bresaola (tenké plátky sušeného hovězího masa) 200 g
  • sůl a čerstvě namletý barevný pepř
Postup
1

Na falešné olivy zužitkujete měkčí, povolenější poupata s náznakem klubajícího se květu. Poupátka dobře operte a osušte na papírové utěrce. V malém kastrůlku rozpalte olivový olej a zároveň vedle začněte nahřívat pánev. Poupata vhoďte do vroucího oleje a 30 vteřin až 1 minutu je fritujte. Vylovte je pěnovačkou a dejte na rozpálenou pánev. Na pánvi poupaty neustále pohybujte a protřásejte je. Když začínají karamelizovat, přisypte sůl. Jakmile se poupata obalí solí, přilijte víno nebo ocet a restujte stále na vysokou teplotu, dokud se tekutina nevypaří. Pak poupata ihned přemístěte z pánve na talíř a nechte vychladnout.

2

Na salát dobře operte listy, vytřepte z nich přebytečnou vodu a podle tuhosti je nakrájejte na širší nebo užší proužky. Z octa a oleje vyšlehejte vidličkou dresink, osolte ho a opepřete a přelijte přes listy.

3

Sýr nakrájejte na větší trojúhelníčky, rozdělte na salát, přidejte bresaolu a pampeliškové olivy a ihned podávejte.

Kytky k jídlu v receptech i v herbáři

Kytky k jídlu Foto:

Jana Vlková

Jedlého kvítí a býlí je u nás v Česku taková spousta, že už při vydávání první květinové kuchařky autorka Jana Vlková litovala všech těch, jež z nějakých logistických a technických důvodů nemohla zařadit. Nešlo nepokračovat a nechat ty další báječné kytky a stromy stranou. Kniha Kytky k jídlu tak přináší popis a ilustrace 40 nových druhů a téměř sto receptů na 60 fotografiích, které jsou prostě k sežrání. Kniha je rozdělena na čtyři roční období květožrouta – brzké jaro, pozdní jaro, horké léto a babí léto, což ani jinak Matka Příroda nepřipouští. Najdete v ní také nápady a inspirace, jak přežít zimu, období, kdy je příroda ke květožroutům tak trochu krutá. Na knize navíc spolupracovali milí, do oboru nadšení lidé, jako je například všeumělkyně Denisa Bartošová, Hanka Rawlings, autorka knihy Sladký design, nebo michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek.