Dýňové latte macchiato s kořením

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 2-4
Dýňové latte macchiato s kořením Foto: Dýňové latte macchiato s kořenímFoto: kuchařka Dokonalá dýně

Jakmile poprvé zavoní dýňová káva, je jasné, že přichází zima. Okořenit kávu už napadlo spoustu lidí, ale až v Americe ji doplnili dýňovým pyré, které ji navzdory prvnímu dojmu dává nádhernou plnou texturu a chuť a z obyčejné kávy dělá sváteční pití, které poslouží zároveň i jako malá svačinka.

Suroviny
  • dýňové pyré (viz recept níže) 80 g
  • med 2 lžíce
  • mletá skořice 1/2 lžičky
  • mletý sušený zázvor 1/2 lžičky
  • mletý kardamom 1 špetka
  • mléko 300 ml
  • espresso 4 ks
  • nebo 120 ml silné kávy
Postup
1

Dýňové pyré protlačte jemným sítem, aby později nebyly v kávě kousky dýně. Do medu zamíchejte koření. Obojí rovnoměrně rozdělte do sklenic.

2

V napěňovači mléka napěňte mléko, nebo ho zahřívejte v hrnci a přitom šlehejte metlou do pěny, ale pozor, ať se mléko nevaří. Napěněné mléko rozlijte na pyré.

3

Do každé sklenice vlijte opatrně espresso. Čím pomaleji ho nalijete, tím spíše zůstanou jednotlivé vrstvy neporušené.