Dušené hovězí maso s jemnou křenovou omáčkou

Doba přípravy: Do 2 hodin
Počet porcí: 6
Dušené hovězí maso s jemnou křenovou omáčkou Foto: Dušené hovězí maso s jemnou křenovou omáčkouFoto: archiv Gurmet

Nechcete-li se vzdát svých oblíbených pikantních chutí, nemusíte tak činit ani v babiččině kuchyni. Křen je totiž takové středoevropské chilli.

Suroviny
  • zadní hovězí maso, nejlépe květové špičky 1 kg
  • cibule 2 ks
  • olej 2 lžíce
  • mletý zázvor 1 lžička
  • nerafinovaný cukr 1 lžíce
  • sůl
  • Omáčka:
    máslo 2 lžíce
  • hladká mouka 2 lžíce
  • mléko 300 ml
  • výpek (zbylý z přípravy masa) 300 ml
  • čerstvý křen 100 g
  • smetana 33% 200 ml
  • citronová šťáva 1 lžička
  • sůl
Postup
1

Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Hovězí maso odblaňte, cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. V hrnci rozehřejte olej a celý kus masa na něm ze všech stran opečte. Poté přesuňte maso na talíř a do hrnce přidejte cibuli. Smažte ji za občasného míchání asi 6 minut. K cibuli vmíchejte zázvor a cukr. Ještě 2 minuty smažte a poté do hrnce vraťte maso.

2

Maso zalijte do poloviny vodou nebo hovězím vývarem, osolte a opepřete. Přiklopte ho poklicí a vložte do trouby. Pečte asi 2 hodiny. Maso kontrolujte, po půlhodině obracejte a dolévejte vodu nebo vývar. Hotové maso (mělo by být úplně měkké) vyndejte z hrnce a uchovejte na teplém místě.

3

OMÁČKA: V kastrolu se silným dnem rozpusťte máslo, přisypte do něj mouku a usmažte světlou jíšku. V průběhu smažení, které bude trvat asi 2 minuty, jíšku neustále míchejte. Poté ji zalijte mlékem a vydušenou omáčkou z masa, procezenou přes jemný cedník. Omáčku prošlehejte metličkou nebo ponorným mixérem, přiveďte ji k varu a na mírném ohni vařte 20 minut. Stále ji míchejte a kontrolujte, aby se nepřichytila.

4

Oloupaný a najemno nastrouhaný křen povařte zvlášť ve vodě asi 6 minut. Poté většinu vody slijte, ponechte jen asi 2 lžíce, křen dohladka rozmixujte a vmíchejte do omáčky. Omáčku odstavte z ohně, vešlehejte do ní smetanu a dochuťte ji citronovou šťávou, solí a pepřem.

5

Maso nakrájejte přes vlákno na plátky a podávejte s knedlíkem, přelité omáčkou.