Dušená vepřová plec s mlékem a čerstvými bylinkami

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Počet porcí: 6–8
Dušená vepřová plec s mlékem a čerstvými bylinkami  Foto: Dušená vepřová plec s mlékem a čerstvými bylinkami Foto: Kuchařka Oleje

Mléko, v kterém se maso dusí, a pořádná hrst bylinek vedou k úžasně křehkému masu a jemné šťávě. Mnoho Italů si pochutná na jídle i s mléčnými sraženinami, ale můžete je z omáčky klidně i přecedit.

Recept

Kuře pečené v mléce  Foto:

Kuře pečené v mléce

Pokud chcete svému nedělnímu kuřeti dopřát malý upgrade, zkuste ho tentokrát upéct v mléce. Nejenže tím maso získá neuvěřitelnou šťavnatost, ale jde především o chuť....
Suroviny
  • olivový olej 3 lžíce
  • vepřová plec bez kosti, svázaná provázkem 2 kg
  • rozdrcený jalovec 3 bobule
  • čerstvý rozmarýn 2 velké snítky
  • čerstvá šalvěj 2 velké snítky
  • česnek 1 stroužek
  • kvalitní mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • bílý vinný ocet 3 lžíce
  • plnotučné mléko 1 litr
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C a mřížku umístěte doprostřed trouby.

2

Ve velkém těžkém hrnci, který můžete dát do trouby, rozehřejte na plotýnce na střední teplotu olej. Přidejte maso a smažte spolu s jalovcovými bobulemi a bylinkami asi 8–10 minut tak, aby maso lehce zhnědlo.

3

Přidejte česnek, maso posypte solí a ½ čajové lžičky černého pepře. Smažte, dokud česnek nezhnědne, tedy asi 1 minutu. Přes maso přelijte vinný ocet a polovinu nechte rychle vyvařit.

4

Přilijte mléko a přiveďte téměř k varu. Hrnec zakryjte a vepřové duste v troubě. Za občasného otočení ho nechte dusit asi 2 až 2 ½ hodiny, dokud nezměkne (mléko se srazí).

5

Maso přendejte na dřevěné prkýnko a volně ho přikryjte. Šťávu přeceďte do misky (tak se zbavíte sraženin) a odstraňte tuk. Šťávu vraťte do hrnce a vařte, dokud se nevyvaří na asi 450 ml / 2 hrnky. Dochuťte solí a pepřem.

6

Vepřové nakrájejte na plátky a polijte šťávou.