Dušená kuřecí stehna na kokosovém mléce s citronovou trávou

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Dušená kuřecí stehna na kokosovém mléce s citronovou trávou Foto: Dušená kuřecí stehna na kokosovém mléce s citronovou trávouFoto: Kitchenette.cz

Asií inspirovaný recept na dušené kuřecí maso. Postup je vlastně podobný jako kuře na paprice a i podle toho můžete vybírat nebo nakládat s masem. Můžete použít celé kuře, které rozdělíte na 8 dílů nebo jen kuřecí paličky.

Použila jsem v receptu mangold křížený se špenátem, který jsem koupila na farmářských trzích, ale můžete použít třeba jen špenát či mangold. Jen špenátu bude stačit minutka tepelné úpravy, zatímco mangold bude potřebovat o něco déle.

Bambus je volitelná ingredience, takže pokud ho zrovna nemáte doma, klidně ho můžete vypustit.

Suroviny
  • farmářská kuřecí stehna (nebo celé kuře) 4 ks
  • šalotka, nakrájená na kostičky 1 ks
  • citronová tráva, krájená na jemná kolečka 1–2 ks
  • čerstvý zázvor 2 plátky
  • kokosové mléko 400 ml
  • špenát nebo mangold 400 g
  • bambusové plátky 100 g
  • olivový olej 2 lžíce
  • mořská sůl
  • čerstvý koriandr
Postup
1

Ve větším hrnci na olivovém oleji orestujeme šalotku doměkka. Přidáme lehce osolené kuřecí maso spolu s citronovou trávou, plátky zázvoru a zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a uchovalo si maximum šťavnatosti. Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte na plátky pokrájenou chilli papričku i se semínky nebo bez, podle stupně pálivosti, kterého chcete dosáhnout.

2

Pokud je maso ze všech stran lehce nazlátlé, zalijeme vše kokosovým mlékem, přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Takto duste, dokud maso nebude téměř odpadat od kosti, tedy bude hotové. Záleží jak velké segmenty použijete. Přibližně 1520 minut pro větší kousky.

3

Mezitím si omyjte špenát nebo mangold, nechte okapat a pokrájejte na širší proužky. V momentě, kdy je kuřecí maso téměř hotové, přidejte špenát, bambusové plátky a dobře promíchejte.

4

Pokud by vám v hotovém jídle vadila citronová tráva a zázvor, můžete před přidáním špenátu stehna vyjmout a omáčku přecedit a maso spolu s omáčkou opět vrátit do hrnce a přidat špenát s bambusem.

5

Krátce prohřejte, dosolte podle chuti a můžete podávat ideálně s rýží nebo nudlemi ozdobené čerstvým koriandrem. Já jsem použila červenou celozrnnou basmati.