Domácí sterilované okurky

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Domácí sterilované okurky Foto: Domácí sterilované okurkyFoto: V kuchyni vždy otevřeno

Chuťovka k uzeninám, surovina do burgeru, ale klidně jen tak. Domácí sterilované okurky jsou prostě výtečné! :)

Článek

Rajčatový džem Foto:

18x zavařujeme a nakládáme

Využijte čerstvé suroviny, které jsou v letním období k dispozici. Mít v zimě doma zásoby zavařených marmelád, omáček a naložené zeleniny se jistě vyplatí!

Suroviny
  • okurky 2 a 1/2 kg
  • cibule, podle velikosti 5–6 ks
  • sůl 3 lžíce
  • čerstvě nasekaný kopr 2 lžíce
  • Lák:
    ocet 600 ml
  • chilli 1 lžíce
  • curry 1 lžíce
  • mletý pepř 1 lžíce
Postup
1

Nejprve nastrouhejte okurky na plátky. Pokud vlastníte robota, máte předem vyhráno. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a vše promíchejte se solí. Nejlepší je dát vše do velkého cedníku a nechat vodu odkapávat. Nechte tak 2 hodiny stát.

2

Svařte všechny ingredience na lák a nechte zchladnout.

3

Vykapané okurky smícháejte s koprem a zalijte lákem. Důkladně promíchejte a plňte do sklenek. Do každé sklenky dolijte lák nad obsah. Zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 70 °C.

Domácí sterilované okurky Foto: Domácí sterilované okurky; foto: V kuchyni vždy otevřeno

V kuchyni vždy otevřeno

Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.

V kuchyni vždy otevřeno - kuchařka Foto: