Domácí jablečné máslo z pomalého hrnce

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Počet porcí: nádoba 5,7 l
Domácí jablečné máslo Foto: Domácí jablečné másloFoto: Pradobroty.cz

Jablečné máslo je skvělé do jogurtu, na lívance, vafle, toustový chleba nebo jako poleva na zmrzlinu. ;) Můžete s ním zkusit nahradit i část tuku ve sladkém pečení, ale maximálně poloviční množství.

Článek

Rajčatový džem Foto:

18x zavařujeme a nakládáme

Využijte čerstvé suroviny, které jsou v letním období k dispozici. Mít v zimě doma zásoby zavařených marmelád, omáček a naložené zeleniny se jistě vyplatí!
Suroviny
  • jablka 2,5 kg
  • cukr krupice (pokud máte hodně sladká jablka, klidně uberte) 1 hrnek
  • mletá skořice 1 lžíce
  • sůl 1/2 lžičky
Postup
1

Jablka omyjte, odstraňte jádřince a nakrájejte na 4 mm tenké plátky. Jablka se nemusí předem loupat, pouze pokud mají hodně poškozenou nebo strupatou slupku, je lepší ji dát pryč.

2

Nasypejte do nádoby pomalého hrnce, zasypejte cukrem, skořicí a solí, promíchejte. Přiklopte poklici a pusťte na stupeň high na 4–5 hodin.

3

Po zmíněných 4–5 hodinách by měla být jablka zcela měkká. Hrnec vypněte a opatrně vše ponorným mixérem rozmělněte (chvíli to trvá a dejte pozor, abyste nepoškrábali nádobu).

4

Pomalý hrnec zapněte znovu na high na 1 hodinu a poklici nechte lehce odklopenou, aby se mohla tekutina vypařovat a směs houstnout.

5

Horkou směsí naplňte čisté sklenice (počet se odvíjí od jejich objemu), nechte vychladnout a umístěte do chladu. Spotřebujte do 2 týdnů.