Dokonalá boloňská omáčka

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Počet porcí: 6
Dokonalá boloňská omáčka  Foto: Dokonalá boloňská omáčka Foto: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce

Boloňskou omáčku skvěle vylepšíte vepřovými klobáskami i mletým vepřovým masem. Nebojte se s rajčatovým pyré přidat i sklenici červeného vína či krájené ančovičky, docílíte tak výraznější chuti. Nabízíme variaci v pomalém hrnci i klasicky v kastrolu na sporáku.

Recept

Boloňská masová omáčka podle Marcelly Hazan Foto:

Boloňská masová omáčka podle Marcelly Hazan

Proslulá kuchařka, která naučila Ameriku vařit italskou kuchyni, ve své nestárnoucí knize Klasická italská kuchyně nabízí autentický recept na oblíbenou omáčku.
Suroviny
  • olivový olej 1 lžíce
  • mleté hovězí maso 750 g
  • syrová italská klobáska salsiccia 250 g
  • anglická uzená slanina 4 plátky
  • červená cibule 2 ks
  • velká mrkev 1 ks
  • řapíkatý celer 2 řapíky
  • česnek 2 stroužky
  • máslo 1 lžíce
  • rajčatové pyré 3 lžíce
  • krájená konzervovaná rajčata 800 g (2 plechovky)
  • hovězí vývar 375 ml
  • cukr krupice 1 lžička
  • těstoviny, nasekaná hladkolistá petržel a nastrouhaný parmazán k podávání
Postup
1

V POMALÉM HRNCI: V nádobě pomalého hrnci rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Vsypte maso a klobásky, slaninu nakrájejte nahrubo, přidejte ji do hrnce a nechte 5 minut zezlátnout. Maso oddělte vařečkou a vypečenou šťávu slijte.

2

Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno, česnek podrťte. V jiném hrnci rozpusťte máslo. Vsypte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a česnek a opékejte je 3 minuty doměkka. Přidejte rajčatové pyré a vařte 3 minuty za stálého míchání. Vlijte k masu, přidejte rajčata, vývar, cukr, tymián a bobkový list a vařte 8 hodin na nízkém stupni.

3

Odeberte všechen tuk na povrchu, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s těstovinami ozdobené petrželkou a parmazánem.

4

NA SPORÁKU: V hrnci rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Vsypte maso a klobásky, slaninu nakrájejte nahrubo, přidejte ji do hrnce a nechte je 5 minut zezlátnout. Maso oddělte vařečkou a vypečenou šťávu slijte.

5

Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno, česnek podrťte. V jiném hrnci rozpusťte máslo. Vsypte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a česnek a opékejte je na středním stupni 3 minuty doměkka. Přilijte rajčatové pyré a vařte 3 minuty za stálého míchání. Přidejte k masu zbylé suroviny, vařte 5 minut, snižte teplotu, zakryjte pokličkou a nechte 2,5 hodiny mírně vařit. Občas promíchejte.

6

Odklopte a vařte dalších 30 minut, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s těstovinami ozdobené petrželkou a parmazánem.