Delikátní čokoládový dort

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 12–14
Delikátní čokoládový dort  Foto: Delikátní čokoládový dort Foto: kuchařka Čokoláda

Tento jednoduchý a nesmírně lahodný dort se nejlépe hodí k odpolední kávě nebo jako dezert. Ozdobte jej jahodami, malinami, rybízem nebo jiným ovocem dle libosti a pokapejte smetanou.

Suroviny
  • Těsto:
    mandlová moučka 260 g
  • vejce 120 g (zhruba 2 velikostní třídy L)
  • žloutky 320 g (zhruba 16 ks)
  • rostlinný olej 100 ml
  • špetka soli
  • prosáté holandské kakao 80 g
  • špetka prosátého kypřicího prášku
  • máslo 140 g
  • nahrubo nasekaná kvalitní hořká čokoláda 180 g
  • Poleva:
    nahrubo nasekaná kvalitní hořká čokoláda 110 g
  • pomerančový likér (lze vynechat) 10 ml (2 lžičky)
  • Zdobení:
    malý kousek mléčné čokolády
  • kvítka levandule
Postup
1

ČOKOLÁDOVÉ TĚSTO: Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 32 cm nebo obyčejný plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mandlovou moučku s cukry a prošlehejte elektrickým mixérem s plochým šlehačem na nízký výkon. Poté za stálého míchání postupně přidávejte vejce a žloutky. Do směsi přilijte rostlinný olej, poté přisypte sůl a promíchejte. Silikonovou stěrkou zlehka vmíchejte kakao a prášek do pečiva.

2

Ve vodní lázni nebo v plastové misce v mikrovlnné troubě roztopte máslo a čokoládu a směs přilijte k těstu. Promíchejte silikonovou stěrkou. Těsto pak nalijte do připravené formy a doprostřed udělejte lžící důlek. Pečte 50–55 minut. Koláč je hotový, když do něj zapíchnete kovovou špejli a vytáhnete ji lehce ulepenou od těsta.

3

POLEVA Z ČOKOLÁDOVÉHO GANACHE: Čokoládu nasypte do žáruvzdorné mísy. Do rendlíku dejte smetanu a na středním plameni přiveďte k varu. Horkou smetanu nalijte na čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté přidejte pomerančový likér a promíchejte.

4

ZDOBENÍ: Velkým nožem nebo škrabkou na zeleninu naškrábejte čokoládové hoblinky. Z každého květu levandule si utrhněte fialový kalíšek, který použijete na nazdobení dortu.

5

DOKONČENÍ: Dort vyjměte z formy a jakmile vychladne, odstraňte pečicí papír. Na dort rozetřete čokoládové ganache a pokládejte na něj čokoládové hobliny. Mezi ně pak položte několik levandulových kalíšků. Tento dort můžete skladovat zabalený v potravinové fólii při pokojové teplotě až 5 dnů.