Čokoládový mousse s olivovým olejem

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Čokoládový mousse s olivovým olejem  Foto: Čokoládový mousse s olivovým olejem Foto: kuchařka Superjídlo

V této neobvyklé španělské variantě čokoládového mousse nahrazuje olivový olej extra virgin obvyklou smetanu, výsledkem je hedvábná textura a náznak příchuti oleje. Použijte olej s jemnou chutí, aby vynikla chut’ čokolády.

Suroviny
  • kvalitní tmavá čokoláda, jemně nasekaná 185 g
  • velké žloutky 3 ks
  • olivový olej extra virgin jemné chuti 60 ml
  • teplá voda 3 lžíce
  • sůl 1/4 lžičky
  • velké bílky 2 ks
  • vinný kámen 1/8 lžičky
  • cukr 60 g
  • čokoládové hoblinky na ozdobení (není nutné)
Postup
1

Žáruvzdornou mísu umístěte nad hrnec vroucí vody a čokoládu v ní rozpusťte. Sundejte z vodní lázně a do čokolády důkladně zašlehejte žloutky, olivový olej, teplou vodu a sůl.

2

V čisté míse pomocí elektrického šlehače při vysokých otáčkách vyšlehejte z bílků a vinného kamene pěnu. Přidejte cukr a šlehejte, dokud směs nedrží tvar. Opatrně vmíchejte jednu třetinu bílkové směsi do čokoládové směsi. Jemně vmíchejte i zbývající bílkovou směs, je potřeba vše důkladně propojit.

3

Mousse rovnoměrně rozdělte do 4 dezertních mističek a nechte v lednici důkladně vychladit, minimálně 4 hodiny, ale klidně i přes noc.

4

Posypte čokoládovými hoblinkami a ihned podávejte.