Čokoládové cupcaky s ganache

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 12 ks
Čokoládové cupcaky s ganache  Foto: Čokoládové cupcaky s ganache Foto: kuchařka Čokoláda

Pravé čokoládové nebe – čokoládové těsto s čokoládovým ganache akorát na tři sousta. Čím menší cupcaky upečete, tím snáze se budou jíst a tím více si jich můžete dát! Čokoládu volte podle chuti, místo mléčné můžete do krému použít třeba vysokoprocentní tmavou nebo s chilli vločkami či mořskou solí.

Suroviny
  • espresso nebo silná káva 20 ml
  • kakao holandského typu 65 g
  • kypřicí prášek 1/2 sáčku
  • špetka jedlé sody
  • špetka soli
  • jemný hnědý cukr 75 g
  • větší vejce 2 ks
  • rozpuštěné máslo 115 g
  • rostlinný olej 50 ml
  • nahrubo nasekaná mléčná čokoláda 175 g
  • bonbóny marshmallow 6 ks
  • křupavé arašídové máslo 70 g
  • karamelky 12 ks
  • Ganache:
    mléčná čokoláda 250 g
  • smetana ke šlehání (35 % tuku) 120 ml
Postup
1

Na ganache rozlámejte čokoládu do žáruvzdorné mísy. Do rendlíku nalijte smetanu a na středním ji zahřívejte až k varu. Vlijte ji na čokoládu a míchejte, až se rozpustí. Přetáhněte přes mísu potravinářskou fólii tak, aby se dotýkala povrchu a nechte zchladnout. Trvá to zhruba 2 hodiny, než získá polotuhou konzistenci.

2

V míse smíchejte kávu s 1 lžící vody a kakaem na hladkou pastu. Do jiné mísy prosejte mouku a promíchejte ji s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a oběma cukry. Zašlehejte vejce, kávovou pastu, máslo, smetanu a olej a zapracujte kousky čokolády.

3

Troubu předehřejte na 170 °C. Formičky na cupcaky vyložte papírovými košíčky, nebo pečicím papírem. Marshmallow nakrájejte na kousky a do každého košíčku jeden vložte. Na něj rozetřete trochu arašídového másla. Karamelky rozkrojte na 4 kousky a rozložte je na povrch arašídového másla. Rozdělte na ně těsto, uhlaďte a 15–20 minut pečte v předehřáté troubě. Hotové poznáte tak, že povrch na dotek pruží. Vyjměte je a nechte 10 minut chladnout ve formičkách, pak je vyklopte a nechte zchladnout na mřížce.

4

Ganache naplňte cukrářský sáček s hvězdicovou špičkou velikosti 1 cm a na každý cupcake nastříkejte spirálu. Krém můžete i jednoduše namazat nožem nebo lžičkou.