Chřestový krém se špenátem a pistáciemi

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Chřestový krém se špenátem a pistáciemi  Foto: Chřestový krém se špenátem a pistáciemi Foto: Petr Klíma

Chřestová polévka je velice delikátní, ale může působit trochu mdle. Špenát a pražené solené pistácie ji obohatí nejen chuťově, ale i vizuálně.

Nové recepty z křehké jarní zeleniny z farmářského trhu najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Suroviny
  • bílý chřest 1 svazek (500 g)
  • cibule 1 ks
  • česnek 1 stroužek
  • olivový olej 4 lžíce
  • celozrnná mouka 2 lžíce
  • zeleninový vývar 1 litr
  • menší brambora 1 ks
  • mletý muškátový květ 1 špetka
  • loupané solené pistácie 1 hrst
  • baby špenát 2 hrsti
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Chřest oloupejte (stačí začít 2 cm od špiček), tvrdší konce odřízněte, zhruba 2 cm, špičky odkrojte a ponechte na ozdobu, zbylou část chřestu nasekejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno, česnek na plátky.

2

V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a na středním stupni ji restujte, až začne zlátnout. Zasypte moukou, promíchejte a jakmile mírně ztmavne, přidejte česnek a restujte zhruba 2 minuty. Přilijte vývar a vařte 10 minut.

3

Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vsypte ji do vývaru, přidejte chřest a muškátový květ, osolte, opepřete a vařte 10 minut doměkka.

4

Odstavte, rozmixujte a podle chuti propasírujte, chřest zanechává v polévce vlákna. V rendlíku povařte ve vroucí vodě 1 minutu odkrojené chřestové špičky, slijte je a přidejte do polévky.

5

Na pánvi opražte nasucho pistácie, po 1 minutě přidejte špenátové listy a restujte je, až zavadnou. Vsypte do polévky, část oříšků a špenátu můžete nechat na ozdobu.