Brokolicovo-špenátová polévka

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Brokolicovo-špenátová polévka Foto: Brokolicovo-špenátová polévkaFoto: Kublanka.cz

Jelikož je brokolice stále v některých kruzích nepopulární zelenina, chtěli jsme připomenout všechny její kladné vlastnosti. Není jich málo, ba naopak, zasloužila by si dokonce vlastní knihu. My však považujeme za nejdůležitější vysoký obsah hořčíku, který má velmi pozitivní vliv na nervový systém.

Většina rodičů jistě chápe, proč je to pro nás tak zásadní informace, a pro ty ostatní máme takový malý pokus, či trénink. Postavte kámen uprostřed neuklizené místnosti a zkuste ho donutit slovem, ať si uklidí svůj pokoj. Myslím, že brzo budete fanoušci brokolice jako my.

Článek

Nejlepší recepty na krémové polévky Foto:

20 receptů pro milovníky krémových polévek

Krémové polévky jsou velmi oblíbené. Jejich hladivá struktura je zvláště v zimě vyloženě příjemná. Krémovou polévku lze připravit z mnoha druhů zeleniny nebo luštěnin, a...
Suroviny
  • brokolice 500 g
  • baby špenát 100 g
  • cibule, nakrájená najemno 1 ks
  • česnek, nakrájený na plátky 2 stroužky
  • větší brambora typu C, oloupaná a nakrájená na kostičky 1 ks
  • olivový olej 2 + 2 lžíce
  • kuřecí nebo zeleninový vývar 500 ml
  • den starý bílý chleba 4 plátky
  • najemno nasekaná pažitka 1 lžíce
  • citron 1/2 ks
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C.

2

Brokolici rozdělte na jednotlivé růžičky, košťál oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve středně velkém hrnci rozpalte na mírném ohni 2 lžíce olivového oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli, plátky česneku, jemně osolte a nechte za stálého míchání zesklovatět.

3

Podlijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájenou bramboru, košťál a 2/3 růžiček brokolice. Za občasného míchání nechte vařit na mírném ohni do změknutí. Na závěr přidejte čerstvý špenát, který nechte pouze zavadnout.

4

Mezitím zbylé růžičky brokolice promíchejte s 1 lžíci olivového oleje, osolte, opepřete, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do předehřáté trouby. Chléb zbavte kůrky, natrhejte ho na menší kousky, promíchejte s 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a po 10 minutách ho přidejte k brokolici. Pečte dokřupava a dozlatova (5–10 minut).

5

Hotovou polévku rozmixujte dohladka, dochuťte solí, pepřem, několika kapkami citronové šťávy a ihned podávejte s růžičkami pečené brokolice, křupavými krutony a najemno nasekanou pažitkou.