Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 2
Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou  Foto: Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou Foto: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Nejdůležitější ze všeho a základ celého tohoto jídla jsou dobré a kvalitní rané brambory, čerstvé bylinky a poctivý tvaroh. Varný typ vhodný pro brambory na loupačku je "áčko".

To znamená vybrat si brambory nemoučné, vhodné a doporučené pro přípravu salátů, s hladkou slupkou a sytě žlutou nebo alespoň světle žlutou barvou. Čím menší, tím lepší.

Jana z blogu "ZÁSADNĚ ZDRAVĚ" doporučuje odrůdu keřkovský rohlíček, kterým zahání chutě na brambory „na loupačku“ v zimě, protože je to odrůda podzimní a dělají se z nich ty nejlepší vánoční bramborové saláty. V létě se shánějte po raných odrůdách jako: Kariéra, Karin, Colette nebo třeba Anabela. Tím, že budete vařit brambory ve slupce jim zachováte nejvíce zdraví prospěšných látek a přesto, že budou tepelně upravené, zůstane v nich např. kolem 52 % vitamínu C a 43 % vitamínu B2. Kromě toho asi 200 g vařených brambor obsahuje kolem 3 g vlákniny, což je desetina doporučené denní dávky. ;)

Suroviny
  • brambory 500 g
  • celý kmín 1/2 lžičky
  • měkký tvaroh 150 g
  • voda 120 ml
  • ovčí sýr feta 80 g
  • meduňka lékařská 1 hrst
  • hladkolistá petrželka 1 hrst
  • čerstvé oregano 1 hrst
  • jarní cibulka, nakrájená 1 hrst
  • kozí máslo 40 g
  • sůl 1 a 1/2 lžičky
Postup
1

Brambory omyjte a dejte do studené vody s kmínem a jednou lžičkou soli. Přiveďte brambory k varu, jakmile začnou bublat, stáhněte teplotu a vařte je 20–30 minut (podle velikosti).

2

Mezitím, co se brambory vaří, omyjte bylinky a nasekejte je nadrobno. Nakrájejte jarní cibulku na jemná kolečka.

3

Měkký tvaroh vyklopte z vaničky do misky, přilijte vodu a rozmíchejte. Přidejte do něj větší části bylinek a cibulky a dobře promíchejte. Fetu rukama rozdrobte do tvarohové směsi (trošku si schovejte na posypání na závěr bokem) a znovu promíchejte.

4

Až se brambory dovaří, slijte je (max. po 30 min.), vezměte vidličku, napíchněte a nožíkem oloupejte. Vracejte je do horkého hrnce a přiklopte pokličkou, ať zbytečně nestydnou.

5

Na plotýnce, kterou máte od brambor ještě teplou, nebo na velmi mírném ohni nechte roztát v rendlíčku kozí máslo.

6

Brambory dejte do hlubokého talíře, polijte bylinkovým přelivem s fetou, zakápněte kozím máslem a posypte zbytkem sýra a bylinek. Nejlepší jsou ještě s hrnečkem kefíru nebo podmáslí.