Bramborové džgance s mákem

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 5
Bramborové džgance s mákem  Foto: Bramborové džgance s mákem Foto: Maková kuchařka

Džgance jsou vlastně typem halušek a jsou velmi podobné klasickým škubánkům. Těsto je z vařených brambor, jen příprava je trošku jiná – z těsta se odkrajují lžící nočky přímo na talíře.

Článek

16x hlavní jídla nasladko Foto:

16x hlavní jídla nasladko

Sladká teplá jídla mají v Čechách mnoho příznivců. A není divu, tradiční kuchyně je plná receptů, které uspokojí milovníky sladkých chutí. Ovocné knedlíky, kynuté buchty,...
Suroviny
Postup
1

Brambory oškrabte, nakrájejte na větší kostky a dejte do hrnce s osolenou vodou. Voda by měla sahat zhruba do poloviny brambor. Uvařte je téměř doměkka, část vody slijte do mísy a odložte.

2

Brambory ve zbývající vodě rozmačkejte, přisypte mouku a přidejte trochu odložené slité vody. Vymíchejte a v případě potřeby ještě přidejte vodu z brambor. Přikrytou hmotu nechte 20 minut odstát na teplém místě. Pak ještě jednou dobře vymíchejte do hladkého hustšího těsta.

3

Lžící namočenou v rozpuštěném másle odkrajujte z těsta kousky – džgance a dávejte je na talíře. Posypte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.