Bramborová růže

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 4–6
Bramborová růže Foto: Bramborová růžeFoto: L.A. CREATIVE FOOD

Efektní zapečené brambory ve tvaru růže jsou ideální přílohou při podávání slavnostního menu. Bramborová růže je lehká, půvabná a bude se vyjímat především na svatební tabuli.

Suroviny
  • brambory nakrájené na tenké plátky (nejlépe brambory s červenou slupkou) 6 ks
  • olivový olej na zakapání
  • zeleninový vývar 100 ml
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • hladkolistá petržel, nasekaná (nemusí být)
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Brambory promíchejte s olivovým olejem, 60 ml vývaru, solí a pepřem v míse a pak je vyskládejte do tvaru růže v mělké zapékací formě od kraje ke středu. Pečte je 30 až 40 minut nebo až budou měkké a zlatohnědé a u okrajů začnou tmavnout. Je-li třeba, zakápněte je během pečení trochu vývaru.

3

Na závěr je můžete ozdobit nasekanou petrželkou.

Článek

Brambory v hlavní roli Foto:

16x brambory v hlavní roli

Brambory jsou jednou ze základních surovin české kuchyně a není divu. Mají až neskutečně široké využití. Používají se jako příloha, ale i jako hlavní surovina. Hodí se do...