Bezinkový sirup

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Bezinkový sirup Foto: Bezinkový sirupFoto: Hodně domácí

Bezinkový sirup je velice oblíbený, ale co teprve domácí! Využít ho můžete do limonád i při přípravě bábovky! :)

Recept

Mátový sirup Foto:

Mátový sirup

Uchovejte si vůni máty po celý rok. Vynikajicí limonádu si tak můžete připravit i v zimě a připomenout si tak výraznou vůni léta.
Suroviny
  • květy černého bezu
  • šťáva z citronu 5–8 ks
  • cukr třtinový 1–1,5 kg
Postup
1

Pětilitrovou sklenici až po okraj naplňte květy, hodně stlačte a zalijte převařenou vodou a šťávou z citronů. Nechte 24 hodin louhovat

2

Pak přeceďte, do vzniklého výluhu přisypte cukr a na mírném ohni míchejte, až se cukr rozpustí. Pak nalijte do čistých lahví a když chcete mít jistotu, že sirup vydrží, tak pár lahví sterilujte.

3

Případný kal na dně nevadí, jsou to zbytky pylu. Pokud byste chtěli mít sirup úplně čistý, pak použijte na přecezení plátýnko nebo gázu.